Онлајн представљање рада у настанку “Писма из далеке близине”

У оквиру “Антисезоне”, вечерас у 19.30 часова ће Загрепчанка Нина Гојић и Новосађанка Дуња Црњански, пијанисткиња, која често учествује у пројектима који укључују музику, плес и театар, онлајн представити рад у настанку “Писма из далеке близине”
Onlajn predstavljanje rada u nastanku “Pisma iz daleke blizine”  Foto: promo
Фото: Онлајн представљање рада у настанку “Писма из далеке близине”  Фото: промо

У Музеју савремених умјетности у Загребу овог викенда се одржава “Антисезона 20”, плесни програм који омогућава сусрет с актуелним струјањима на хрватској и међународној савременој плесној сцени, и може се пратити на Фејсбуку. Програм је финансиран средствима Града Загреба, Министарства културе и медија РХ, и део је ЕУ пројекта Performance Situation Room / NDA Life Long Burning.

“Антисезона 20”, како кажу организатори, нуди нови формат програмације изведбених садржаја, плесних представа и попратних догађања у Музеју сувремене умјетности, те отвара простор за сусрет публике и стручне јавности с актуелним струјањима на хрватској савременој изведбеној сцени, а у чијем је програму као драматуршкиња у чак три пројекта учествовала Нина Гојић.

У оквиру “Антисезоне”, вечерас у 19.30 часова ће Загрепчанка Нина Гојић и Новосађанка Дуња Црњански, пијанисткиња, која често учествује у пројектима који укључују музику, плес и театар, онлајн представити рад у настанку “Писма из далеке близине” (епистоларна изведба, дружење текста и звука, презентација рада у настајању). Овог лета Дуња Црњански и Нина Гојић почеле су да развијају “идеју речника контаминираних речи, а стигле су, или се вратиле, писању писама. Кроз вишемесечно дописивање кроз праксу, о пракси, па и писању писама властитим праксама, Дуња и Нина крећу се и скрећу с тема брижности, панике, блискости, несанице, анксиозности, жеља, маште, плеса, писања. У овој фази рада, Дуња и Нина покушаће да размонтирају властиту праксу писања писама и напишу љубавно писмо плесу.”

- У питању је рад који развијам са колегиницом, драматуршкињом из Загреба Нином Гојић, који ће своју премијеру имати данас на “Антисезони” (пројекту - серији изведби савременог плеса коју заједно уређују и води пет плесачица и ауторки из Загреба) у Музеју сувремене умјетноси у Загребу – најављује за наш лист Дуња Црњански.

Новосадска премијера овог рада је такође планирана, и, како помиње Дуња Црњански, десила би се у оквиру омнибус пројекта “Бунар жена”, који потписује колектив “Покретница”, а чији ће остали сегменти такође бити приказани у децембру ове године. Пројекат је подржао Градски секретаријат за културу града Новог Сада, као и Секретаријат за културу Републике Србије.

        Н. Пејчић

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести