Оставке у Нобеловом комитету

СТОКХОЛМ: Два спољна члана Комитета за доделу Нобелове награде поднела су данас оставке и критикивали рад Шведске академије.
nobelova nagrada, ilustracija
Фото: Илустрација

Академија је била принуђена са уведе неколико нових мера након што је сексуални скандал, у који је био укључен супруг бивше чланице, ескалирао у сукоб, што је резултирало одгодом доделе награде за 2018. годину.

Спољни чланови су ангаживани како би помогли Комитету у избору кандидата. Аутор Кристфер Леандоер рекао је да одлази јер нема "ни стрпљења ни времена" да чека да Комитет оконча спровођење реформи.

Академија и ја имамо различиту перспективу времена. Једна година је предуга у мом животу и превише кратка у животу Академије, написао је он у тексту листа Свенска Дагбладет.

Леандоер је рекао да његова одлука није повезана с одлуком о додели награда за 2019. годину контроверзном аустријском писцу Петеру Хандкеу, због чега је Академија била изложена критикама, како у земљи тако и у иностранству.

Међутим, Гун-Брит Сундстром је у изјави објављеној у Дагенс Нихетеру рекла да је избор Хандкеа интерпретиран на начин да се књижевност ставља изнад политике и да она не дели то мишљење.

Академија је потврдила да су Леандоер и Сундстром напустили Комитет који се састојао од четири члана Шведске академије и пет спољних чланова, преносе РТЦГ.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести