Откривен најстарији Шекспиров комад у Шпанији, из 1632.

МАДРИД: Копија Шекспирове драме “Хенри Осми” пронађена у библиотеци приватне школе у Севиљи могла би бити најстарије сачувано издање у Шпанији једног од дела великог енглеског драмског писца.
11_-_sekspir
Фото: Youtube Printscreen

Шекспирова драма "Два племенита рођака“ из 1634, коју је у септембру открио професор Џон Стоун на Универзитету у Саламанки, тада је прослашена најстаријим сачуваним издањем неког његовог дела у Шпанији.

До најновијег открића је дошло након што је Луис Реј Гоњи, директор Интернационалне школе Сан Франсиско де Паула, прошао поред двоја сигурносна врата која су чувала одељак о ретким књигама у библиотеци да би лично проверио датум издања Шекспирове драме за коју је знао да се тамо чува, и открио да је објављено две године раније, 1632. године, пише "Паис".

Ово ретко издање чувеног комада чувало се у посебној архиви, заједно с документима од 13. до 18. века, али је од куповине остало непримећено.

Али, Луис Реј Гоњи добро је упознат са садржајем колекције библиотеке своје школе, која је једна од најобимнијих у Севиљи. "Ово дело је друго издање и вероватно је више цењено од првог (из 1623), јер садржи више елемената“, каже он.

Директор школе није у могућности да прецизира када је књига купљена, али то приписује школској традицији прикупљања књигре велике вредности за библиотеку.

"Аквизиције су чињене током година“, каже, додајући да је колекција обогаћивана временом будући да је библиотеци увек придаван велики значај.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести