Отворена изложба "2_B" у Резиденцији Швајцарске

БЕОГРАД: Изложба "2_B“ Драгана Здравковића и Питера Ершмана отворена је у Резиденцији амбасадора Швајцарске у Београду.
beograd pixabay
Фото: pixabay.com

Публика ће од 30. новембра до18. децембра моћи да погледа поставку на којој су представљени цртежи Здравковића и видео радови Ершмана.

Назив изложбе симболизује сусрет градова у којима поменути аутори стварају - Београда и Берна.

"Публика ће открити кохерентан и суптилан дијалог двојице уметника, чији се приступи веома разликују. Док Здравковић приказује нормалност у дехуманизованом свету окруженом лунарном атмосфером, Ершман се фокусира на свакодневну градску рутину која врви од људског живота“, истакао је амбасадор Швајцарске у Београду Филип Ге.

Рекао је да је промовисање културних веза у самом средишту мисије амбасаде и да доприноси бољем разумевању међу људима.

"Потцењујемо допринос уметности у подстицању креативности и иновација. Управо због тога, а по већ устаљеној традицији, амбасада Швајцарске у Београду отвара врата своје резиденције за ширу јавност, како би приказала рад уметника из ове две земље и велико ми је задовољство што могу да представим управо два аутора која су већ стекла велики углед, не само у својим матичним земљама, већ и на међународном плану“, закључио је Филип Ге.

Питер Ершман живи и ради у Берну, а изражава се кроз видео, интерактивне компјутерске инсталације и фотографију.

Поред међународних изложби у музејима и галеријама, поставља инсталације у јавном простору и ради site-specific видео анимације.

Драган Здравковић, према речима кустоскиње Ксеније Самарџије, која је учествовала у селекцији радова овог уметника за изложбу "2_B“, креира сопствене просторе, екстеријере и пределе у којима нема видљивог присуства људи.

Здравковић је докторирао на Факултету савремених уметности у Београду код ментора академика Владимира Величковића, а предаје предмете Цртање и Сликање на Факултету примењених уметности.

Представљао је Србију на 57. Бијеналу савремене уметности у Венецији.

Изложба "2_B" ће за јавност бити отворена два пута недељно - средом од 17 до 19 и суботом од 16 до 18 часова.

Неопходно је пријавити се дан пре посете амбасади Швајцарске.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести