Отворена изложба о матурантима војвођанских гимназија

НОВИ САД: Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић вечерас је на отварању изложбе „Испит зрелости – Матуранти војвођанских гимназија, од половине 19. века до 60-их година 20. века“ у Музеју Војводине истакла да је ово поставка емотивног, едукативног и поучног карактера, која прати хронологију велике матуре дугу више од једног века.
Otvorena izložba o maturantima vojvođanskih gimnazija foto: Pokrajinska vladа
Фото: Отворена изложба о матурантима војвођанских гимназија фото: Покрајинска влада

То је прича о сваком човеку понаособ, сазревању и образовању и баш због те њене посебности треба је посетити, поручила је Драгана Милошевић.

Изложбу је званично отворио Владан Вукосављевић, министар културе и информисања у Влади Републике Србије, који је овом приликом нагласио да је ово симболички снажна изложба, која прича о зрелости младих људи, о великој матури, као једном од веома битних догађаја у одрастању сваког ђака.

Традиција обележавања и истицања матурских паноа у излозима, јесте нешто што је карактеристично у свим деловима наше земље и представља понос за једног ђака-матуранта, за породицу и друштво у целини, јер су управо они ти, који наслеђују све друштвене норме, рекао је Вукосављевић и захвалио се ауторкама Љубици Отић, музејском саветнику- историчару и Чарни Милинковић, вишем кустосу- историчару, на богатом историјском материјалу и поставци.

Фото: Отворена изложба о матурантима војвођанских гимназија фото: Покрајинска влада

Др Драго Његован, директор Музеја Војводине је рекао да је изложба уприличена у оквиру манифестације „Музеји за 10“, као прича о давно минулим временима и хронолошки прати развој гимназија на простору Војводине, које и данас постоје, од друге половине 19. века, до 60-их година 20. века.

О самом испиту зрелости говорио је и др Радивоје Стојковић, директор Гимназије „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду, а у уметничком делу програма наступио је хор Гимназије „Јован Јовановић Змај“ и музички састав „Генерација 107“, који чине бивши матуранти панчевачке Гимназије „Урош Предић“.

Фото: Изложба о матурантима војвођанских гимназија фото: Покрајинска влада

Историјски гледано ауторке су заокружиле период од скоро једног века, од тренутка када се од друге половине 19. века појављују први испити зрелости у српским гимназијама, до 60-их година 20. века, када почиње нов начин и приступ прославе велике матуре, препознатљив и данашњим ђацима, кроз реконструкцију учионица, историјске записе комисија са полагања испита зрелости, ђачка сведочанства и књижице, школске извештаје, сачуване матурске таблое и униформе, наставна средства,уџбенике и свега што приказује хронологију једног времена у васпитно-образовном приступу великој матури.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести