Отворена изложба поводом 75. годишњице победе над фашизмом

БЕОГРАД:  Поводом 75. годишњице подебе над фашизмом, у Руском дому отворена је изложба фотографија совјетског фоторепортера Анатолија Архипова "Рат кроз објектив 1941-1945".
i
Фото: Tanjug/Promo

Руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко, тим поводом је рекао да су ратне фотографије из велико отаџбинског рата величанствене у историјском и људском смислу.

Сачувана је истина о Другом светском рату и сада на обележавању 75. година велике победе домаћини смо историјске правде. Заборав историје је пут према новим трагедијама. Фотографија је најбољи начин да се не заборави историја и истина. Ова изложба отвара низ манифестација поводом тог догађаја, казао је синоћ Боцан-Харченко.

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић је рекао да ова изложба фотографија сведочи о најкрупнијем догађају у историји човечанства, али у негативном значењу, а то је историја Другог светског рата.

Писана историја говори да се никада толико велики број људи није сукобио и ниједан народ није дао толико жртава као што је дао Совјетски савез. Ова изложба и други програми, сведочиће о јединственој истини. Кичму нацизму сломио је Совјетски савез, Русија и Црвена армија, и то је историјска истина, која мора бити свуда афирмисана. Нажалост данас смо сведоци историјских фалсификата и култура сећања је један од снажних алата против тога, оценио је Вукосављевић.

Према његовим речима, кроз читаво човечанство Руси и Срби су били браћа, а тако ће бити, нада се и убудуће.

Верујем да ће рад између наше две земље да јача, већ сада је на високом нивоу. Оба народа су жељна упознавања, а култура је алат да се на племенит начин то и уради, истакао је Вукосављевић.

Отварању изложбе фотографија присуствовала је и заменица министра културе у Русији Олга Јарилова, која је исказала захвалност Србији и српском народу, у име ресора који заступа, на томе што се велика пажња посвећује традицији Русије.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести