Отворена изложба рок фотографија Брајана Рашића у Зрењанину

ЗРЕЊАНИН: Ретроспективна изложба рок фотографија "Под сјајем звезда" отворена је вечерас у присуству њеног аутора Бранислава Брајана Рашића у Народном музеју Зрењанина, где ће трајати до 31. августа.
i
Фото: Ilustracija/muzejzrenjanin.org.rs

Велика је част у оваквој једној институцији као што је Народни музеј имати изложбу, рекао је Рашић приликом свечаног отварања с градоначелником Зрењанина Симом Салапуром, који је изразио задовољство што у њиховом граду излаже "светски признати рок фотограф".

Рашић је потом Салапуру провео кроз изложбу постављену у Салону Народног музеја, која садржи више од стотину фотографија музичких звезда које је сликао у протекле четири деценије каријере, уз посебно издвојене одељке посвећене Ролингстонсима, Дејвиду Бовију и Новом таласу.

Ова изложба је вероватно моја највећа до сада. Излагао сам широм света, али оваква ретроспективна изложба нигде није била, овакве величине, рекао је Рашић новинарима.

Истакавши да је његов "опус огроман", Рашић је рекао да је поносан на изабраних 120 фотографија за Зрењанин, и да је захвалан том граду на приређеној изложби.

Срце ми је огромно, што су овај град и музеј имали толико поштовање, рекао је Рашић.

Отварању изложбе и њеном обиласку присуствовали су бројни Зрењанинци, али и музичари из овог града и Београда, као што су Жика и Драги Јелић, Зоран Костић Цане, Жика Миленковић, Никола Врањковић, Воја Аралица и други.

Бранислав Брајан Рашић је каријеру рок фотографа почео у музичком часопису Џубокс 1979, а већ следеће године одлази у Енглеску где је радио као фотограф агенције Рекс фичерс.

Током година, Рашић је сликао преко 8.000 концерата, а својом камером забележио је многе чувене поп, рок, џез, кантри и блуз музичаре, као што су Мади Вотерс, Френк Синатра, Чак Бери, Тина Тарнер, Ејми Вајнхаус, Роби Вилијамс, Мадона, Ју ту и многи други.

Рашић је био званични фотограф Дејвида Бовија од албума "Лет''с Данце" (1983), а 2006. је постао званични фотограф Ролингстонса.

Излагао је у музејима и галеријама у свету, а код нас се представио фотографијама Ролингстонса "40 ПИКС" (2003) у Музеју примењене уметности у Београду, изложбом о Дејвиду Боувију у Музеју Југословенске кинотеке (2016), а учествовао је и на изложбама "Нови талас у Београду: Пакет аранжман (1981-2021)" и "Тако је таласао Нови талас".

Култни рок фотограф Рашић био је сведок сцене/славе, енергије, екстазе и свега онога што чини атмосферу на концертној бини. Његов вишедеценијски опус рефлектује историју читавог једног цивилизацијског феномена званог - рокенрол, навели су из зрењанинског музеја.

Продуцент изложбе је Дарко Бађок, а кустоскиња и ауторка текста у каталогу је Ивана Арађан, историчарка уметности из Народног музеја Зрењанин. Покровитељи изложбе су Министарство културе Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и верске заједнице и Град Зрењанин.

Изложба "Под сјајем звезда" Брајана Рашића организована је у оквиру градске манифестације "Недеља културе", у оквиру које се од 25. јуна до 3. јула у Зрењанину одржавају бројни музички, позоришни и други културни догађаји.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести