Отворено 15. међународно бијенале уметности минијатуре: Гран при Зорану Богдановићу

Петнаесто међународно бијенале уметности минијатуре, једна од највећих и најобухватнијих светских изложби малог формата, отворено је у Модерној галерији Културног центра у Горњем Милановцу, а трајаће до 31. августа.
10-minijatura2
Фото: Daily samples/Sunset i Daily samplesI / Sunny Day, foto> Printscreen

Говорећи о концепцији манифестације и овогодишње поставке, жирирању и пратећем изложбеном програму, Божидар Плазинић, представник жирија и Селекционе комисије, саопштио је да поставка обухвата 689 радова које потписују 423 аутора из 27 земаља. Излагачке области су: сликарство, графика, скулптура, цртеж, примењена уметности, фотографија и интермедија, а прихваћени су само оригинални радови, настали у последње две године, оцењени као дела високог уметничког и професионалног домета.

Гран-при 15. Међународног бијенала уметности минијатуре припао је Зорану Богдановићу, уметнику из Мелбурна (Аустралија) за скулптуре „Daily samples/Sunset“ и „Daily samples/Sunny Day“; Прва награда за сликарство припала је Николају Бузову (Бугарска) за радове „Heksafleksagon VI, Heksafleksagon VIIИ“, док је лауреат Награде за графику Јоани Пападимитрију (Велика Британија) за „Поглед, Исцељење“.


Инспирација у климатским променама

„Сећам се 1989. године, са групом вајара са сарајевске Ликовне академије, припремали смо радове за Прво бијенале минијатуре у Горњем Милановцу. Стога је ова награда посебна у мом стваралаштву, када славим 40 година излагачке активности”, изјавио је Зоран Богдановић, појаснивши да су скулптуре за које еј добио Гран при Бијенала - „Daily samples/Sunset“ и „Daily samples/Sunny Day“ - инспирисане климатским променама.


Добитница Прве награда за скулптуру је домаћа вајарка Драгана Којић за „Издизање 1, Издизање 2“, док је признање за цртеж отишло у руке Бранку Раковићу (Србија) за „Чиста душа / Anima, Природа / Nature“. Прва награда за примењену уметност додељена је професору београдског ФПУ Растку Ћирићу за „Light for life“, а за фотографију добитник је Танасис Раптис (Грчка) „Акт 1, Акт 2“. Лауреат награде за интермедију је Милица Јанковић (Црна Гора) за „Promissed land, Presence in while“. Похвале су добиле Ирена Кузмановић (сликарство), Јелена Средановић (графика), Младен Маринков (скулптура), Сандра Никач (цртеж), Сања Девић (примењена уметност), Дубравка Лазић (фотографија) и Слободанка Милошевић (интермедија). Пратећи програм 15. Међународног бијенала уметности минијатуре је представљање стваралаштва Марка Вукше, добитника Гран-прија на 14. Бијеналу, као и сликарскпг опуса и минијатура Радислава Ратка Вучинића, јединог учесника свих досадашњих Бијенала.

М. С.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести