Папирни филигран Викторије Јанић

Појава визуелне уметнице Викторије Јанић на српској  уметничкој сцени, означава мали али вредан допринос оригиналној иновативности и проширењу програмских концепција примењашке дисциплине скулптура и слика – инсталација.
д
Фото: Приватна архива

Том је констатацијом на отварању изложбе „Математика и уметност: естетика рачунања“ Викторије Јанић у Галерији Привредне коморе Војводине историчар уметности Миле Игњатовић оценио стваралачки пут ауторке у смислу рецепције нових тенденција у креативном процесу остварења од папира као пластичне материје у оквиру технике папирног филиграна. - Остварена дела представљају синтезу њеног талента, личног става према животу и свету којим смо окружени у најширем значењу- каже Игњатовић.- Радови носе печат фигуративног опредељења у програмском оквиру 3 Д слике – инсталације као окоснице интегралног инсталираног пројекта. Разноврсност тематске опредељености чине скулптуре, биљни свет, архитектура, златни пресек, Фибоначијев број присутан у многим појавама и космички феномени засновани на хармонији космичких закона.

Игњатовић истиче да су елементи интегрисани фовистичким интензитетом обојених трака, као основних градивних елемената те да је таквим  поступом креативне монтаже, подигнут  визуелни утисак до праве уметничке форме.

– Викторијин филигрански рад интелектуалним обликовањем примарне идеје самој форми даје скривено и проширено значење, имајући притом у виду нашу колективну свест и, посматрано из историјског угла, важност папира у светској култури и уметности – указује Игњатовић.

По њему, у тој интелектуалној трансформацији визуелног садржаја радови Викторије Јанић не могу се више посматрати само као реконструкција оптичке стварности, већ као „инсталација нарације“ која је прожета слојевитом духовном, егзистенцијалном и митолошком симболиком:

–У процесу филигранске папирнате материјализације 3Д структура, она стваралачки процес доживљава на врло личан начин и са уверењем да је уметност свеобухватна и да прожима видљиву и невидљиву стварност у разним видовима, симболима, метафором и метафизичким димензијама, што њеној активности даје додатни сложени концептуални контекст. Својим креативним процесом транспарентне монтаже папирног филиграна учинила је да ова дисциплина еволуира у сублимисани облик савремених тенденција у домену активности примењене уметности .

Изложба је отворена до 5. септембра.

М. С.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести