Почела номинација Културног предела Бача за Унескову листу

БЕОГРАД: Србија је данас предала номинациони досије „Културни предео Бача" за упис на Унескову листу светског културног и природног наслеђа Центру за светско наслеђе Унеска у Паризу.
Tvrdjava Bac prilaz Foto M Jablanov
Фото: Дневник (М. Јабланов Стојановић)

Како се наводи у саопштењу Министарства културе и информисања, предајом досијеа званично је започета процедура номинације „Културног предела Бача", што је од изузетног значаја за Србију, јер први пут номинује нову категорију културног добра - културни предео.

На тај начин, додају, „Културни предео Бача" биће препознат као први културни предео у Србији, али и региону, чија изузетна универзална вредност превазилази националне оквире и који ће добити посебан вид међународне заштите у оквиру Конвенције о заштити светске културне и природне баштине.

Културни предео Бача део је јужног ободног простора Панонске низије, природно омеђен пређашњим и садашњим током Дунава.

Живот различитих људских заједница на том простору траје непрекидно од раног неолита до данас, што је више од 8.000 година.

У нашој ери овај предео је био и важно гранично подручје и раскрсница путева између цивилизација које су га културно, социјално и економски обликовале.

"Србија је веома посвећена заштити културног наслеђа и упис сваког локалитета на Унескову листу за нашу земљу представља посебну част и признање", наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести