Почиње манифестација Музеји за 10: Нове идеје, нове праксе

НОВИ САД: У више од 100 музеја и институција културе у 50 градова Србије данас, по седми пут, почиње највећа национална музејска манифестација “Музеји за 10”.
m
Фото: Promo

До 18. маја посетиоци ће бесплатно моћи да уживају у изложбама и програмима намењеним најразличитијим узрастима и интересовањима у складу са овогодишњом темом манифестације “Будућност музеја: нове идеје, нове праксе”. Током трајања манифестације 15. маја биће обележена 17. Европска ноћ музеја, а 18. маја Међународни дан музеја као и национална недеља музеја, настала на иницијативу Унеска.

У Галерији Матице српске током ових седам дана трајања манифестације посетиоци ће поред Сталне поставке српске уметности 18,19, и 20. века и изложбе “Слике великих формата – Сведочанство епоха” имати прилику да виде и недавно отворену изложбу “Идентитет(и). Представе жена у српском сликарству (1918–1941)” али и да присуствују низу других програма. Програм овогодишње манифестације чине промоције књига “Чишћење слика и других полихромних површина” др Даниеле Королије Црквењаков и Слободана Гаџурића, “Ђура Јакшић, између мита и стварности” др Снежане Мишић и “Југославији на венецијанском бијеналу 1938 -1990” др Ане Ереш, предавање о Паризу Саве Шумановића, позоришна представа “Две жене и један рат”, разговори о конзервацији, концерт и радионице за децу.

У Спомен-збирци Павла Бељанског поводом изложбе “Ликови и личности: педесет година Меморијала уметника програм ће почети данас у 18 часова предавањем др Ане Ереш “Аутопортрети и портрети из Ликовне збирке”, наредних дана следи филм о Милану Миловановићу, вече музике за флауту трија “Фларт” и радионице и програми за децу.

У Музеју Војводине програм почиње данас у 12 часова отварањем изложбе “Музеј као инспирација - Музеј Војводине у оку студената Академије уметности” на којој ће бити представљена 23 идејна решења за нови визуелни идентитет Музеја. По оцени публике најбољи је рад Лане Катић, а стручни жири одабрао је рад Кристине Полендер. Поред сталне поставке “Војводина од каменог доба до почетка 20. века” и Музеја присаједињења, у Музеју Војводине су и тематске изложбе о Карловачкој гимназији, као чувару културне баштине, која yсе отвара сутра у 19 часова,  Константину Костићу, народном трибуну, Трансформација атријума Музеја. Предвиђени су и едукативни програми за децу.


Музеји у виртуленом свету

Помоћник министра за заштиту културног наслеђа и дигитализацију Данијела Ванушић, истакла је на коференцији за медије да је пандемија утицала на стварање нове музејске публике, а изазов који је поставила пред музејске институције био је прекратница јер се показало да су музејски делатници креативни, способни и прилагодљиви о чему сведочи изузетно велики број посетилаца у виртуелном свету. Она је истакла да су се музеји одлично снашли пред изазовима које је донела 2020. имајући у виду да су републички музеји били затворени за посетиоце само месец и по дана.

Музеји су од почетка пандемије прешли у виртуелни сферу настављајући да врло ангажовано учествују у друштвеном животу кроз различите садржаје постојећих изложби али и низ нових које су пласирали путем друштвених мрежа и својих сајтова, напоменула је помоћник министра.

Како је додала, Министарство културе и информисања подржава не само манифестацију “Музеји за 10̓”, већ и рад музеја кроз конкурсе за које су средства повећана.

У односу на 2019. и 2020. буџет се увећао за 30 одсто али и број пријава. Да су музеји заиста за 10 потврђује чињеница да прошле године нису умањени финансијски износи за пројекте и сви музеји који су добили средства за мање од 6 месеци успели су да све своје програме реализују. Овако велики одзив музеја и њихово учешће у овој манифестацији последица су и ових околности, казала је Данијела Ванушић.


У Галерији ликовне уметности Поклон-збирка Рајка Мамузића програм почиње данас у 20 часова отварањем изложбе вајара Владете Петрића “Ритам масе и арабеске”. И Европска ноћ музеја и Међународни дан музеја у овој галерији биће у знаку тумачења и представљања савременог скулпторског израза, кроз стручна вођења и педавање о скулптурама из сталне поставке. Биће одржана и радионица сликања пејзажа у техници акварела.

У Галерији Огранка САНУ у Новом Саду, Пашићева 6, данас у 12 часова се отвара изложба “Упознајте фантастични свет Илијанума” са радовима из Музеја наивне уметности у Шиду.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести