Потписан протокол о сарадњи Галерије Матице српске и Српског народног позоришта

Парк, а не паркинг за уметност, својеврсна је крилатица јучерашњег догађаја на Тргу галерија, где су у име културе, а не саобраћаја, протокол о сарадњи потписали управница Галерије Матице српске Тијана Палковљевић Бугарски и управник Српског народног позоришта Зоран Ђерић.
ГМС/ Споразум потписали Зоран Ђерић и Тијана Палковљевић Бугарски
Фото: ГМС/ Споразум потписали Зоран Ђерић и Тијана Палковљевић Бугарски

- Право је чудо да немамо поптисан протокол, иако сарађујемо већ јако дуго и без папира - навела је Тијана Палковљевић Бугарски. - Редовно “сређујемо” слике из колекције Српског народног позоришта, али сад нам се учинило да за 1. јун, датум пресељења Галерије Матице српске у своју зграду, посвећен деци и младима, озваничимо сарадњу и позовемо оперу “Чаробна фрула” да обогати наш програм у “Парку скулптура” на Тргу галерија.

Поред опере “Чаробна фрула” коју су у специфичној верзији за најмлађе осмислили редитељка Ксенија Крнајски и драматуршкиња Бранислава Илић, програм назван “Одрастање уз уметност” у “Парку скулптура” на Тргу галерија садржаће изложбу дечјих радова и породични програм “Авантура за велике и мале”.

Изложба представља радове учесника програма “Мој град. Новосадске уметничке приче”, деце из предшколских установа “Радосно детињство”, “Маштоленд”, “Анђео чувар” и основних школа “Кирило и Методије” и “Мика Антић”. Овим програмом, Галерија Матице српске жели да подстакне дечје стваралаштво и “провири у њихов свет”.

Низ креативних програма који би 1. јуна требало да анимирају не само најмлађе, него и њихове родитеље, старатеље, родбину, кулминираће “Авантуром за велике и мале”, програмом у којем се уз игру, занимљиве задатке, откривају приче о Новом Саду и уметничким делима постављеним на изложби “Идентитет(и)” која је у току у Галерији Матице српске.

- Има ту још простора за сарадњу, не само напољу - нашалио се Зоран Ђерић, у име Српског народног позоришта потписујући протокол са Галеријом Матице српске. - Било је крајње време да је озваничимо!

И. Бурић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести