Потписан споразум о дигитализацији Мирослављевог јевађеља

БЕОГРАД: У Народном музеју у Београду данас је потписан споразум поводом дигитализације Мирослављевог јеванђеља, најстаријег сачуваног српског ћириличног рукописа.
sporazum
Фото: TANJUG/ TARA RADOVANOVIČ/ bg

Споразум су потписати потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић, директорка Народног музеј у Београду Бојана Борић-Брешковић, председник Српске академија наука и уметности Владимир С. Костић и в. д. управника Народна библиотека Србије Владимир Пиштало.

Министарка културе Гојковић је истакла да је је поступак дигитализације настаријег ћириличног рукописа важан за целу Србију, а посебно за стручну јавност која ће се бавити његовим проучавањем.

"Мирослављево јевађеље датира из 12. века и уписан је на Унескову листу где су уписани и Теслини рукописи, као и друга важна културна добра за нашу државу. У 21. веку процесом дигитализације имамо прилику да Миролсављево јевађеље заштитимо и учинимо га доступнијим документом стручној и широј јавности него што је то био случај до сада", казала је Гојковић.

Она је истакла да је у плану снимање посебног документарног филма који ће говорити о процесу дигитализације Мирослављевог јевађеља и о његовој историји.

Фото: TANJUG/ TARA RADOVANOVIČ/ bg

"Биће ту сведочанства свих протагониста процеса дигитализације. То је само прва фаза за коју ће бити задужен Аудиовизуелни архив и центар за дигитализацију САНУ. За другу фазу дигитализације искористићео искуства стручњака из Европе и света, ациљ целог процеса је да дођемо до врхунског фототипског издања Мирослављевог јевађеља што подразумева и раскоричење овог важног историјског акта", казала је Гојковић.

Бојана Борић-Брешковић се захвалила свим актерима процеса дигитализације Мирослављевог јевађеља.

"Сарађујући годинама у процесу заштите Мирослављевог јевађеља Народни музеј и Народна библиотека Србије брину о изузетно вредном артефакту", казала је Борић Брешковић.

Председник Српске академија наука и уметности Владимир С. Костић нагласио је могућности Аудиовизуелног архива и центра за дигитализацију САНУ.

"Гарантујем да ће САНУ одговорити својим обавезама на највиши технолошки, стручни и културно-историсјки начин. Данашњи споразум верификује заједнички напор три националне институције и ово је прилика да се још мало боље упознамо и стекнемо више поверења једни у друге. Ако дигитализација Мирослављевог јевађеља остане једни наш заједнички подухват онда смо мету жестоко промашили", казао је Костић.

В.Д. управника Народна библиотека Србије Владимир Пиштало нада се да ће до краја лета бити завршен процес дигитализације Мирослављевог јевађеља.

"Посебно се радујем документарном филму о целом процесу који ће говорити о важном пројекту од почетка до краја", казао је Пиштало.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести