Представљен 17. Београдски фестивал игре

БЕОГРАД: Под слоганом "Чиста сензација" 17. Београдски фестивал игре ће од 21. марта до 12. априла представити 17 компанија уметничке игре из 12 земаља, са 25 кореографска комада.
е
Фото: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

У сусрет главном програму, у Будимпешти (11. 3.), Новом Саду (13. 3) и Београду (14. 3.), гостују Звезде Њујорк сити балета, за чији наступ су карте већ распродате.

Посебну изведбу чини и представљање комада Сање Нинковић у Народном позоришту, у оквиру пројетка "Веруј у себе" које ће се одржати 29. марта.

У Француској амбасади данас су се окупили амбасадори земаља учесница (Француске, Белгије, Италије, Шпаније, Немачке, САД, Израела, Канаде, Холандије, Аргентине, Хрватске и Бразила), и представиле трупе које гостују на овогодишњем Фестивалу.

У свом уводном обраћању директорка и оснивач, Аја Јунг казала је да је селекција највеће задовољство, али и највећа одговорност јер ако је избор лош или просечан, онда је сав огроман труд и рад узалудан.

"Верујем у снагу уметника и њихових дела јер је то оно што нас све окупља. Када имате врхунске радове, онда имате циљ и оправдање. Пред публиком је програм "чистих сензација", непоновљивих искустава које нико не може да вам преприча", казала је директорка.

Она је додала да је чиста сензација забости 17. свећицу у торту, нарочито када се ради о фестивалу који из Србије покушава да се такмичи са највећим фестивалима у свету, "непрекидно померајући границе, и постављајући изазове."

Она је подсетила да на отварању публику очекује јединствен доживљај, јер се ради о делу Јакопа Годанија, врхунског кореографа и трупе из Франкфурта, а овога пута они ће наступати у снажној синергији са музичарима Београдске филхармоније.

Према речима Јунгове, свечано отварање припало је Јаиру Вардију, једном од највећих визионара у области савремене игре, човеку који је изузетно утицао на читаву њену генерацију - "да се боре за уметничку игру свако у својој средини."

"Ballet Jazz уз комад "Dance ме", под уметничком дирекцијом Луја Робитеја, а са одобрењем лично Леонарда Коена даје омаж овом врсном уметнику, евоцирајући животне циклусе кроз пет сезона како је и описано у његовој музици и песмама", најављује амбасадорка.

Како је објаснила, три кореографа била су задужена да осмисле покрет на музику легендарних песама, а "славног уметника и његов рад оживаљава на сцени 14 изузетних играча".

Амбасадор Бразила Едуардо Ботелхо Барбоса најавио је Компанију Лије Родригеш која ће наступати 8. априла у Атељеу 212, а према његовим речима, представља један од најхрабријих гласова савремене игре.

"Комад "Фурија" представља свет у језивом црнилу бразилских фавела - мада их ми зовемо заједнице. Одваја публику од удобности незнања које лицемерно маскира неповратне штете ропства и колонијализма. Представља фурију резистентне снаге, страсти за животом и стварањем и храбро показује проблеме с којима се бори савремено друштво у Бразилу", казао је амбасадор.

Балет Хрватског народног казалишта из Ријеке представила је Маја Богдан која је напоменула да Маша Колар инспирацију тражи у традицији и фолклоре региона.

Домаћин конференције, амбашадор Француске Јеан-Лоуис Фалцони најавио је трупу из Париза Компанију Оливијеа Дибоа која висе од деценије потреса франсуцку сцену својим радикалним кореографским поставкама.

Награда "Јован Ћирилов" ове године припала је Јакопу Годанију, који је иначе пети лауреат овог признање.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести