Представљен богат пратећи програм 54. и 55. издања БИТЕФ

БЕОГРАД: Пратећи програм 54. и 55. издања БИТЕФ-а данас је детаљно представила дирекција овог међународног позоришног фестивала, који ће бити одржан у пуном капацитету од 13. до 25. септембра у Београду.
bitef
Фото: Танјуг видео

Уметнички директор и селектор фестивала Иван Меденица је нагласио да је пратећи програм на БИТЕФ-у увек по традицији значајан колико и главни, и ове године ће бити веома богат и разноврстан, а карте за фестивал су од данас у продаји.

У периоду трајања фестивала, у Главном програму од 14 представа ће свако вече након извођења комада бити организован сусрет са ауторима - редитељима, кореографима.

Популарни „Филозофски театар“ неће изостати ни ове године, а посебно вече 16. септембра на Скверу Мире Траиловић испред Битеф театра ће бити у дијалогу прослављеног словеначког позоришног редитеља Себастијана Хорвата и легендарног филмског режисера Желимира Жилника.

Меденица је истакао да је посебна жеља Хорвата била да угости управо Жилника, који је актуелан са документарним филмом о себи „Журнал о Желимиру Жилнику“ редитеља Јанка Баљка, чија је премијера успешно одржана на недавно завршеном Сарајево Филм фестивалу.

Значајан фестивал у самом БИТЕФ-у јесте „Циркобалкана - Фестивал савременог циркуса“ од 16. до 25.09. на простору Силоси Београд, као пресек иностране продукције из ове области, а домаћи уметници у својим шатрама ће се представити у Луци Београд.

Устаљене промоције књига део су програма „Битеф библиотека“, тако да ће 17. септембра публика присуствовати на истом месту представљању дела „Живот без компромиса за уметност и мир - Јелена Шантић: Есеји, записи, коментари“ Амре Латифић и „Речник извођења и савременог позоришта“ Патриса Пависа.

Важан део пратећег програма биће посвећен једном посебном пројекту „Седимо на грани: Солидарност или суноврат“.

Реч је о међународној тродневној конференцији (17. -19. септембар) о еколошкој кризи, климатским променама и начинима на које се са њима друштво суочава, као сарадња фестивала БИТЕФ и платформе „Заједничко“, који је представила Маријана Цветковић, ко-кустоскиња манифестације.

У том пројекту током три дана ће учествовати 30 особа из многих сфера - уметности, активизма, политике, из Србије, читавог региона, али и из Француске, Белгије, Сирије, Мексика.

„Битеф Полифонија“ као редован обиман сегмент фестивала је заправо увек замишљен као посебан фестивал, а одиграће се од 20. до 24. септембра са веома разноликим програмом, где спадају дебате и многе представе, као „Ана Франк“ у режији Јелене Богавац (Шабачко позориште), „Дечак са кофером“ у режији глумца Дамјана Кецојевића (Мало позориште „Душко Радовић“) и друге.

Највише интересовања ће побудити два мастер класа значајних позоришних редитеља.

Вим Вандекејбус ће држати два дана 16. и 17. септембра свој мастер клас у сарадњи Битефа и Сервиса за савремени плес, а простор ће бити накнадно одређен.

Чувени белгијски редитељ и кореограф ће свечано отворити БИТЕФ 2021 својом представом „Трагови“ 15. септембра на сцени „Љуба Тадић“ ЈДП-а, у продукцији трупе „Ултима вез“ из Брисела.

Други мастер клас ће 24. септембра имати француски редитељ и музичар Франк Вигру на малој сцени „Предраг Пепи Лаковић“ Београдског драмског позоришта.

Овај свестрани уметник ће у Главном програму гостовати са једночасовним комадом „Флеш“ (из француског града Менда), који ће се играти 24. и 25. септембра и уједно затворити двоструко издање 54.-55. БИТЕФ-а на Великој сцени „Оливера и Раде Марковић“ БДП-а.

Директор фестивала и Битеф театра Милош Латиновић и Меденица искрено се надају да свакодневно погоршање ситуације са пандемијом неће покварити одржавање БИТЕФ-а, и за сада су потврђене представе свих програма, тако да ниједна неће бити играна онлајн, већ само уживо.

Подсетимо, Главни програм ће имати увертиру две вечери 13. и 14.09. када ће се играти два комада из продукције БДП-а: „Ливинг Роом“ - ауторски пројекат немачког редитеља Ерсана Мондтега, као премијера фестивала, и дело „Цемент Београд“ у режији Себастијана Хорвата, већ виђено на премијери овог пролећа.

Даље селекција обухвата комаде - „Плућа“ Данкана Макмилана, редитеља Жиге Дивљака (15. и 16.09., Битеф театар) - СНГ Драма из Љубљане, „Климатски плесови“ (17.09. Театар на Брду) у кореографији Аманде Пиње (Аустрија, Мексико, Чиле), „Фарм Фатале“ Филипа Кена (18. и 19.09., Позориште на Теразијама), у копродукцији Француске и Немачке.

Такође, публика 54. и 55. БИТЕФ-а ће гледати најдужу представу на фестивалу „Непријатељ народа“ Хенрика Ибзена (19.09. Народно позориште) славног редитеља Томаса Остермајера („Шаубине“, Берлин), од два и по сата, домаћу продукцију „Каспер“ Петера Хандкеа (20.09. ЈДП) у режији Милоша Лолића, „Футуре Фортуне“ Драгане Булут (21. и 22.09. Битеф театар) из Берлина.

У селекцији је и кореографски комад „Опчинио сам те“ Ехсана Хемата (21. и 22.09. Атеље 212) из Брисела, директан пренос онлајн представе на Зоом платформи „Вишњик у вишњику“ по Чехову, у режији хрватског уметника Боба Јелчића (22.09. Битеф кафе), „Као да крај није сасвим близу“ редитеља Николе Завишића (23, 24, 25.09. Битеф театар, укупно 15 извођења) и „Конференција одсутних“ тројице аутора - Штефана Кегија, Данијела Вецела и Хелгарда Хауга (23 и 24.04., сцена „Раша Плаовић“ НП).

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести