Преглед изложби у градским галеријама

Ево шта све можете обићи ових дана
suluv
Фото: Youtube Printscreen

Свеске, крпе и баладе

У галерији „Шок ЗаДруге“, пасаж Змај-Јовине 22, вечерас у 18 часова биће отворена изложба под називом „Свеске, крпе и баладе“ Иване Аранђеловић, која ће моћи да се погледа до 14. октобра. Ово је серија цртежа рађена је у виду визуелног дневника, цртачких интервенција унутар књиге, текстилних цртежа и акварела на памучним папирима. 

- Форма уметничке свеске почела је да ме занима паралелно са истраживањем минијатура и средњовековних илуминираних рукописа. Тежила сам ка томе да кроз свет минијатура и илуминираних рукописа, који су постали моја стилистичка и идејна инспирација, прикажем савремени тренутак. Интересовало ме је да откријем да ли је могуће “оживети” логику која постоји у оквиру минијатура и користити је као део савременог цртежа – објашњава ауторка Ивана Аранђеловић. 

- Цртеж којим се бавим је интроспективна нарација и интимна визуелизација најчешће бола, телесног или менталног, насталог физичким утицајем или апсорпцијом друштвеног и глобалног окружења. Суочавање са болом повлачи са собом сликање тела, његово сецирање директно на столу, а таква тема захтевала је мотиве који то могу да изнесу. Мотиви хибрида између људи и животиња, људи са маскама, андрогин аутопортрет, дивље свиње, лавови, птице, дуге, флорална и геометријска декорација омогућили су ми стварање сцена унутар којих испитујем тренутне догађаје. Неколико уметничких свезака приказују теме везане за друштвене и културолошке наративе неког места, како напомиње ауторка, углавном оних где је живела. Тако су настале свеске које обрађују тренутке из Смедерева, Новог Сада, Београда и Истанбула. 

Ивана Аранђеловић, визуелна уметница, завршила је основне студије на Академији уметности у Новом Саду, и ту одбранила је мастер рад. Добитница је награде за цртеж Фондације „Владимир Величковић“ и галерије „Хаос“ за 2022. 

Антиформе

Изложба слика Уроша Недељковића, под називом „Антиформе“, биће отворена вечерас у 19 часова у Малом ликовном салону Културног центра Новог Сада, и моћи ће да се погледа до 6. октобра.

- У свом раду Недељковић полази од реалних појава, догађаја, додиривања догађаја, који су некада лични, а некада колективни, преузети из свакодневнице. Форме су асоцијативне, имају обрисе реалног али су у зони висцералног. Недељковић верује, када се ради о сликама апстрактног садржаја, да асемичке форме могу боље да пренесу емоције и расположење. Апстракција је за њега у садашњем тренутку једини могући одраз његовог бића, „једини могући одраз унутрашњости мене као форме и оног како уображавам да обликујем онострано, ехо емоција којима желим да комуницирам са публиком“. За њега је апстракција покушај бега од стварности - наводи Горан Јуреша.

Померај у коду

У галерији Савеза ликовних уметника Војводине (СУЛУВ), вечерас у 20 часова биће отворена изложба пројеката „Померај у коду„ која ће моћи да се погледа до 6. октобра. Овај пројекат СУЛУВ реализује кроз Програм нових уметничких пракси и платформе „СМИЦ. Покретна форма”, који имају за циљ афирмацију новомедијске уметничке праксе, као и оснаживање продукцијских капацитета у тој области.

Реализација пројекта одвија се у сарадњи са Академијом уметности Нови Сад, у којој су укључени студенти и професори у тимском или самосталном раду (учесници/е): Нађа Балаћ, Милош Fath и Ивана Томановић, Катарина Стевић и Марко Докић, Сара Младеновић, Дуња Берар, Јелена Остојић и Димитрије Деспотовски, Викторија Семи, Мирјана Миловановић. Аутор и координатор пројекта је Горан Деспотовски.

- Подржавајући уметничке изразе који заступају интердисциплинарни приступ, СМИЦ. отвара поље за медијске инсталације и просторна решења који на циљан начин преносе комплексне садржаје и омогућавају да се информације доживе. Истовремено, подстиче се и критичко сагледавање покретачке улоге технологије у настајању нових уметничких форми. СМИЦ. је конципиран да кроз мултимедијалне уметничке језике истражује, подстиче и развија уметничке праксе које се баве феноменом покрета - наводе у СУЛУВ-у. Пројекат „Померај у коду„ базиран је на истраживању слике дигиталних медија. - Тема у технолошком смислу је код, који у садржају емитује неку врсту не/уочљивог процеса, покрета деловања које је на граници видљивог, интуитивног, доживљеног. Код, као симбол, који сугерише на кретање форме и облика, звука, светла, боје, којим се омогућује кретање, акција, интеракција, претварање једног облика комуникације у други.  

Н.П-ј.

EUR/RSD 117.0706
Најновије вести