Преминуо британски синеаста Алан Паркер

ЛОНДОН: Познати британски синеаста Алан Паркер преминуо је у 76. години, после дуге и тешке болести.
sahrana, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

Паркер је филмској публици широм света постао познат по филму "Поноћни експрес" (1978) за који је сценарио писао амерички редитељ Оливер Стоун, инспирисан истинитом причом о младићу који је због кријумчарења дроге завршио у турском затвору.

Овај филм био је награђен Оскарима за најбољи сценарио и оригиналну музику, а Паркера је филмска критика сврстала у великане кинематографије, наводи лондонски Гардијан.

Алан Паркер је рођен 1944. године у лондонском кварту Ајлингтон, у сиромашном радничком крају северног Лондона.

Редитељску каријеру започео је радећи ТВ рекламе, као уосталом и други велики редитељи његове генерације - Ридли Скот, његов брат Тони Скот, Хју Хадсон и други.

За наше каријере се показало да је снимање комерцијалних реклама било изузетно важно и корисно, рекао је Паркер коментаришући награде које је добио за рекламе "Вермут Ћинзано" и пиво "Хајнекен".

Филмови који Паркеру донели светску славу су Нема љутње, Евакуисани, Багзи Малоун, Поноћни експрес, Слава, Пинк Флојд-Зид, Анђеоско срце, Пожар на Мисисипију (номинација за Оскара), Евита, Живот Дејвида Гејла

За своја филмска остварења Алан Паркер је осам пута номинован за награду Бритиш Авард БАФТА, три пута за Златни глобус и два пута за Оскара.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести