Преминуо етнолог Драгомир Антонић

Познати етнолог др Драгомир Антонић преминуо је у 72. години, јавила је Радио телевизија Србије - написао је неколико књига, као и сценарија за више од 40 емисија о народним обичајима
d
Фото: Youtube Printscreen

.Драгомир Антонић рођен је 1948. године у Чачку.

Антонић је радио у Етнографском институту Српске академије наука и уметности (САНУ), био је директор Етнографског музеја у Београду, а затим је радио у сопственој агенцији за етнографске и сродне услуге. Био је стални спољни сарадник РТС-а у Научном програму.

Написао је "Српски народни календар", "Обичајник код Срба", "Посни јеловник", "Обичајни бонтон", "Бомбардовање се наставља", "Све о афродизијацима", "Обичаји о Божићу", "Посни кувар", као и сценарија за више од 40 емисија о нашим народним обичајима.

На Хиландару је био 50 до 60 пута, а године 1983. снимио је филм "Живот у манастиру Хиландар".

Од 2012. сваке године је објављивао "Српски народни календар" у коме су описани обичаји шта је добро, а шта није започињати и радити сваког дана у години. 

Од 1976. до 1980. године Антонић је креирао и руководио "Етнолошким пројектима проучавања традиције и променама у народној култури" на акцијама Младих истраживача Србије, чији је један од оснивача. Радио је на више пројеката Етнографског института Српске академије наука и уметности.

Од 1991. до 1995. учествовао је као аутор и вођа етнолошке теме у мултидисциплинарном пројекту Географског института САНУ, Владе Србије и општине Штрпце на тему "Економски, природни, хидролошки и туристички потенцијали Шар планине и Сиринићке жупе". 

Сарадник је на тротомној "Енциклопедији православља", а у разним домаћим и страним часописима објавио је више од стотину научних, стручних и популарних радова из области етнологије.

Аутор је и оснивач духовне манифестације Сабор хорова православних монахиња у селу Четереж у општини Жабари.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести