Преминуо француски глумац Жан-Пол Белмондо

ПАРИЗ: Француски глумац Жан-Пол Белмондо преминуо је у 88. години, преносе француски медији.
b
Фото: Tanjug (AP Photo/Laurent Cipriani, File)

Белмондо је био звезда "новог таласа" француске кинематографије који је шездесетих година прешао на мејнстрим филмове и постао један од најпознатијих јунака француских комедија и акционих филмова, пише Ројтерс.

Његова одлука да настави каријеру у комерцијалној кинематографији и да се одрекне уметничких филмских кућа, довела је до критика да је потрошио свој таленат. Белмондо је такве критике увек порицао.

Када је глумац успешан, људи му окрећу леђа и кажу да је кренуо лакшим путем, да не жели да се потруди да ризикује. Али да је тако лако напунити биоскопе свет филма би био много напреднији него што јесте. Мислим да не бих никада остао у центру пажње толико дуго да сам се бавио ''старим смећем''. Људи нису толико глупи, рекао је једном Белмондо.

Биографија:

Легендарни француски глумац Жан-Пол Белмонд је рођен 9. априла 1933. године у Неји сир Сену, западно од Париза.

Као дете га је више интересовао спорт него школа, а посебно је био заинтересован за бокс и фудбал, те је 1949. године у Паризу и дебитовао као боксер и у краткој каријери није ниједном био поражен.

Гајио је интересовање и према глуми, па је као тинејџер провео неколико година у приватној школи глуме и након тога почео да изводи комичне скечеве.

Фото: Tanjug (AP Photo/Levy, File)

С 20 година одлази на Национални конзерваторијум драмских уметности у Паризу, где студира 3 године.

Филмски деби остварио је улогом у филму “On Foot, On Horse and On Wheels“ 1957. године, али је сцена у којој се он појавио била исечена из филма, да би потом имао улогу у филму “A Dog, a Mouse, and a Sputnik“ (1958).

Прву главну улогу добио је 1958. године у филму “Les Copains du dimanche“, а у истом периоду је остварио значајан успех и у филму “Oscar“ (1958).

Његова улога у филму “Breathless“ Жан-Лика Годара донела му је признање као једном од најзначајнијих глумаца француског “новог таласа“ на глобалном нивоу.

Међу његовим осталим значајним филмовима налазе се и “Kean“, “Une chance sur deux“, “Hold-Up“, “Peut-etre“, “Les Misérables“ и “Désiré“.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести