Преминуо глумац Михаило Миша Јанкетић

Један од највећих српских и југословенских глумаца Михаило Миша Јанкетић преминуо је у 81. години, саопштио је ЈДП, а пренела Радио телевизија Србије.  Остварио је бројне велике улоге у позоришту, на филму и телевизији.
misa janketic
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Дипломирао је глуму на Академији за позориште, филм, радио и телевизију 1962. године. У каријери је остварио улоге у више десетина филмова и ТВ серија, а такође бројне улоге у Југословенском драмском позоришту, чији је стални члан од 1960. године. Велику популарност код телевизијске публике донеле су му улоге у тв серијама „Сиви дом“ (1984-1985), „Бољи живот“ (1987-1991), „Срећни људи“ (1993-1996), а у серији „Породично благо“ (1998-2002) играо је главну мушку улогу.

Добитник је значајних глумачких награда и признања, као што су: Добричин прстен, Награда Павле Вуисић, Нушићева награда за животно дело, Статуета Јоаким Вујић, четири Стеријине награде, Октобарска награда града Београда, Статуета Ћуран, Награда Раша Плаовић, две годишње награде ЈДП.

Био је дугогодишњи професор глуме на Академији уметности у Новом Саду.

Миша Јанкетић биће сахрањен у Алеји заслужних грађана

БЕОГРАД: Драмски уметник Михаило Миша Јанкетић биће сахрањен у суботу, 18. маја, у 15 сати у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу, саопштило је Југословенско драмско позориште. 

Опело почиње у 14.30 сати, а претходно ће од 12 часова у Југословенском драмском позоришту бити одржана комеморација.

Михаило Миша Јанкетић, један од највећих српских и југословенских глумаца, преминуо је данас у Београду.

Вучић: Напустио нас је велики човек и уметник

Председник Републике Србије Александар Вучић упутио је писмо саучешћа породици Јанкетић, поводом смрти Михаила Мише Јанкетића у коме је навео да нас је напустио велики човек и уметник,преноси Танјуг..

"Данас је наш народ, културу и глумиште напустио велики човек, уметник и учитељ, који је ове године одликован Златном медаљом за заслуге. Његов рад деценијама је градио нашу културу и чинио лепшим наше животе".

Вучић истиче да је Јанкетић својим радом, залагањем и несебичношћу успео да се за живота сврста у ред бесмртних драмских уметника.

"Његова људска величина градила се човечношћу, ненаметљивошћу и скромношћу. Иако испуњени тугом и скрхани болом у овом тренутку, имамо на чему да будемо захвални - били смо савременици великог Михаила Мише Јанкетића", наводи се у писму саучешћа преседника Вучића.

Брнабић: Неизбрисив траг Јанкетића у нашој уметности

Председница Владе Ана Брнабић упутила је телеграме саучешћа породици преминулог глумца Михаила Мише Јанкетића и Југословенском драмском позоришту, његовом матичном позоришту.

У име Владе Републике Србије и своје име, упућујем изразе најдубљег саучешћа члановима породице, пријатељима и свим поштоваоцима преминулог глумца Михаила Мише Јанкетића, легенде српске и југословенске глумачке сцене, навела је она.

Својим раскошним глумачким умећем и ванвременским филмским, позоришним и телевизијским улогама, Миша Јанкетић оставио је неизбрисив траг у нашој уметности, истакла је премијерка.

Уз неспорне глумачке квалитете, остаће упамћен као једна од највећих звезда домаћег глумишта и због свих врлина које су га красиле ван сцене - скромност, племенитост и безрезервна подршка младим глумачким нараштајима, поручила је премијерка Брнабић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести