Пројекат ЕУтопија Игора Бошњака у МСУВ-у

Музеј савремене уметности Војводине најавио је изложбу пројекта “ЕУтопија” аутора Игора Бошњака, која ће бити отворена у петак, 18. августа, а моћи ће да се погледа до 10. септембра.
Detalj iz projekta Igora Bošnjaka  Foto: Dnevnik.rs
Фото: Детаљ из пројекта Игора Бошњака Фото: Дневник.рс

Кустоскиња је Сања Којић Младенов. „У свом видеу ’ЕУтопиа’ Игор Бошњак се бави, између осталог, односом друштва према алатима и вештинама који су му доступни, наглашавајући границе његове способности да трансформише сопствено окружење. Ово би могла бити дефиниција технологије изведена из економске и материјалне стварности. И аутор је у свом видеу критичан према томе”, наводи историчар уметноисти Зорана Ђаковић Минити.

„Направио сам велику, огромну слику Европе. Добро, не Европе, већ нечег сличног. У ствари, то јесте мапа Европе, али врло чудна и непријатна. То је рељефна мапа, величине 3,7 пута 5 метара, где је Европа представљена као потпуно изоловано острво. Касније, изнад те мапе, снимио сам филм. Филм је о томе како Европа данас постаје нешто друго… Овај видео приказује Европу као самодовољни облик постојања, као острво Еутопију које ће ускоро постати регион само-ограничавања у психолошком смислу. Има нешто врло узнемирујуће у томе како ми данас доживљавамо Европу. Овај видео је моја пројекција идеје Европе“, указује аутор Игор Бошњак, истичући, између осталог, да нам је Европа потребнија него икад, али и да јој је највећа претња њена инертност, њено повлачење у културу апатије и општег релативизма.

Игор Бошњак (рођен 1981 у Сарајеву) живи и ради у Требињу, углавном на пољу филма, видеа, инсталације и фотографије. Доцент је на Академији ликовних умјетности у Требињу, коју је завршио 2005. Његови радови су приказивани у Лондону, Паризу, Копенхагену, Ослу, Москви, Напуљу, Верони, Лајпцигу, Београду, Сарајеву... Изложба је реализована у оквиру међународног пројекта “Ризикуј промене” подржаног кроз програм ЕУ “Креативна Европа”.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести