Радови с конкурса „Мала графика” на изложби у галерији „Ла виста”

У Галерији „Ла Виста“, у Мите Ружића, отворена је изложба под називом „Мала графика – Нови Сад 2019“, на којој су изложени  радови и проглашени победници с конкурса за најбољу графику малог формата.
e
Фото: pixabay.com

Јасни Гулан припала је прва награда за графику „П/1-26“ , рађену у техници линореза, друго место освојио је Ненад Зељић, а треће Александар Лека Младеновић.

Изложбу је отворила др Јасна Јованов, историчарка уметности, а награде је уручила председница жирија др Снежана Петровић. Жири за доделу награда на конкурсу „Мала графика – Нови Сад 2019“, у коме су били и проф. мр Радован Јандрић и мр Данило Вуксановић, прву награду доделио је једногласно.

- Првонаграђена графика представља изузетан пример штампарске уметности јер су на њој у апсолутној синергији - једноставност графичког израза, упечатљивост идеје и висок ниво технолошко/штампарске изведбе. Графика изведена у техници линореза заправо је резултат вишегодишњег истраживања уметнице у оквиру њеног докторског рада и изложбе - наводи се у образложењу жирија.

Рођена 1976. у Новом Саду, Јасна Гулан је дипломирала на Академији уметности у Новом Саду, на графичком смеру, и од 2004. је запослена у Покрајинском заводу за заштиту споменика културе. Члан је СУЛУВ -а, Графичког колектива, Друштва конзерватора Србије и Међународног савета за споменике и споменичке целине ИЦОМОС. Приредила је 15 самосталних и излагала на бројним групним изложбама. Добитница је награде 10. бијенала Југословенског студентског цртежа, Годишње награде за цртеж Академије уметности, награде Универзитета у Новом Саду за постигнуте врхунске резултате у уметничким активностима и „Малог печата“ Графичког колектива (Београд). На отварању изложбе су уручена и два специјална признања: Награда за најбољег младог уметника до 35 година Оливери Басти из Београда, за графику “Плави миш“, у техници линореза, из 2018, и Награда за најбољи студентски рад Татјани Мартицки, студенткињи Академије уметности у Новом Саду, за графику без назива у комбинованој техници, из 2019. Жири је доделио и осам похвала ауторима који су били у ужем избору за награде, а то су: Сања Жигић, Милан Игњатовић, Ранка Лучић Јанковић, Бојан Оташевић, Никола Радосављевић, Маја Симић, Милош Станојев и Драгана Франсен-Бојић.

Конкурс “Мале графике” је био отворен до 30. септембра, и на њега је пристигло 89 графичких радова, од чега је 87 испунило услове конкурса, а укупно 86 је селектовано за изложбу. У ужем избору је било 13 радова. Изложба, која ће бити отворена до 3. новембра, има и пратећи програм под називом “Савремена јапанска графика (Јапан – земља почасни гост)”, на којој су са једним радом малог формата представљени седморо савремених јапанских ликовних стваралаца на пољу графике.

        Н. П-ј.

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести