Сагледавање разлика у Галерији Хол Академије уметности

У Галерији Хол Академије уметности на Петроварадинској тврђави сутра у 20 часова биће отворена изложба на којој ће бити представљени радови са пројекта “Разлике” студената свих нивоа студија Академије уметности Нови Сад, као и гостујућих учесника.
Petrovaradinska tvrdjava/B. Lucic
Фото: Б. Лучић

Пројекат под називом “Волети разлике” настаје 2005. као потреба увођења ваннаставних активности у којој студенти и професори Ликовног департмана, Академије уметности у Новом Саду истражују у пољу уметничког и стваралачког деловања. Оснивачи пројекта су проф. Владо Ранчић и Горан Деспотовски.

Прелазни период пројекта настаје у току изложбе (2010) у простору Фабрика, Студентског културног центра, Нови Сад. Нове и просторне релације, утицале су и на нове оквире и промене у пројекту. Од тог периода пројектом руководи проф. Горан Деспотовски, пројекат од тада носи назив Разлике, разлике у којима је могуће волети/не волети, као проширени елемент, за још отвореније могућности у сагледавању разлика.

Пројекат од тада, како наводе организатори почиње активно да функционише, да аплицира за средства, да конкретизује буџет и намену средстава, да одобреним средствима обезбеђује и помаже продукцију радова и набавку материјала, да стандардизује активности у публиковању каталога, да ангажује теоретичаре у критичком текстуалном осврту на пројекат, да укључује вишемедијска поља и области у истраживању и интеракцију са публиком.

Поред тога да конкретизује свој примарни циљ који се односи на:учешће професора и студената сва три департмана Академије уметности у Новом Саду, као и за гостујуће студенте и професоре са других академија и факултета. Основне карактеристике пројекта су да направи искорак из оквира класичних медија, да подстакне развој, интердисциплинарне и експерименталне акције, да активише и обједини рад професора и студената из различитих области уметничког деловања, да помаже реализацију и уметничку продукцију да артикулише и подстакне очување разлика.

На изложби која се отвара сутра представиће се Татјана Смиљанић, Сара Масникоса, Немања Мркшић, Јован Ранковић, Јелена Бурсаћ, Милош Бибић, Теодора Мијатовић, Лука Дрљан, Наталија Ранковић, Александар Апатовић, Марија Ранковић, Стеван Станишић, Лидија Ралетић, Ана Ристић, Едвард Молнар, Александар Дангузов, Марија Стошић, Валентин Њарга, Ана Вртачник, Даница Бићанић, Младен Стојановић, Драгутин Јегдић, Слободан Јукић и Милан Милојковић.

Изложба је отворена до 11. јануара.   

Н. П.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести