Шћепановићу и Константиновићу награде за очување лепих уметности

НОВИ САД: Награда "Димитрије Митриновић" за 2018. годину, коју додељује Фондација "Арс Лонга", припала је Бранимиру Шћепановићу и Радивоју Константиновићу за изузетан допринос српској култури и очувању лепих уметности.
dimitrije mitrinovic
Фото: Youtube Printscreen

Одлуку је донео жири који је радио у саставу Зоран Богнар (председник), Немања Вељовић Суброса и Угљеша Рајчевић.

Бранимир Шћепановић, рођен 1937. године у Подгорици, један је од водећих домаћих прозних писаца 20. века. Заступљен је у бројним светским антологијама, па је тако његова приповетка "Смрт господина Голуже" уврштена у антологију "Модерне европске новеле", док се роман „Уста пуна земље” нашао у "Идеалној библиотеци", међу 700 најутицајнијих књига свих времена - од Гилгамеша, Илијаде и Библије до данашњих дана. Ово је дело, иначе, до сада преведено на 30 језика и доживело бројна издања - само на француском језику чак 23. Иначе, није згорег подсетити да се Шћепановић потврдио и као сценариста, а за „Пре истине” и „Сутјеску”, награђен је Златном ареном у Пули

Радивоје Константиновић, писац, професор универзитета и преводилац, био је управник Катедре за романистику у Београду, секретар Српске књижевне задруге, председник Друштва за културну сарадњу Југославија-Канада. Предавао је такође на универзитетима у Бордоу, Паризу, Бриселу, Гранади, Новом Саду, Никшићу, Крагујевцу, Скопљу, Бањалуци, Бриселу и гостовао као предавач на бројним универзитетима у Француској, Шпанији, Румунији и Канади. Бави се француском, шпанском и српском књижевношћу, као и проблемима теорије превођења и преводи превасходно поезију са француског, шпанског и руског језика.

Награда ће бити уручена крајем маја у београдској Галерији 73.

М. С.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести