Сећање на др Божидара Ковачека у Матици српској

Матица српска у понедељак у 12 часова приређује програм посвећен свом дугогодишњем председнику професору др Божидару Ковачеку (1930-2007).
matica srpska, Dnevnik/Branko Lučić
Фото: Дневник/Бранко Лучић

Том приликом биће представљена његова књига “Говори и обраћања” коју је Матица српска постхумно објавила. Уз педагошки рад на Филозофском факултету и Академији уметности у Новом Саду, где је годинама био предавач, професионални ангжман проф. Ковачека је од самих почетака био везан за Матицу. Шездесетих година постаје члан сарадник, затим је уследио управнички посао у матичиној Библиотеци, потом чланство у Управном и Извршном одбору, Одељењу за књижевност и језик, уредништву Зборника МС за књижевност и језик, као и за сценске уметности и музику и Темишварског зборника, да би 1983. постао Матичин потпредседник. Четири пута биран је на ову фукнцију, а 2000. године постаје председник Матице српске, све до смрти 2007.

Књигу “Говори и обраћања”, која је сада објављена, проф. Ковачек је сам осмислио. У питању су његове речи на саветовањима и обраћања приликом неких програма, јубилеја и сличних пригода који су се одржавали у Матици. Књига је обухватила период од јануара 2000. до октобра 2006. у време када је био на њеном челу.

Како је у уводној речи Ковачек навео, већином се у таквим приликама говори рутински јер је потребно само конвенционално обавити пријатну, почасну дужност. Њему је то тешко падало сматрајући да су у питању речи недовољно искренога звука. Стога је увео у обичај да, и у таквим приликама, нађе резон који ће моћи бити окосница колико толико новом, свежем саопштењу а у уској вези са пригодом. Трудио се, како пише, да такви подстицаји увек буду, истовремено, и у вези с Матицом и у вези с пригодом која је у току. Неки од ових текстова штампани су у матичиним публикацијама, у Раду, односно Летопису, но прештампани су овде уколико им је садржина најуже налагала уз историјско или савремено питање о којем се тренутно говорило.

У данашњем разговору о књизи др Божидара Ковачека и његовом дугогодишњем раду у Матици српској и за њу учествоваће проф. др Славко Гордић, проф. др Марија Клеут, проф. др Ненад Остојић и проф. др Драган Станић.    

Н. П.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести