Шести „Покретница фестивал“ од 23. до 31. августа у Новом Саду

„Покретница фестивал“, шести по реду, биће одржан се од 23. до 31. августа у Новом Саду, у организацији удружења „Практикабл“ - платформе за савремену уметност и културу.
tv, muzika, knjige, film, umetnost, pixabay
Фото: pixabay.com

- На „Покретници“ се крећемо, разговарамо, плешемо, подржавамо, делимо праксе и знања и налазимо нове начине и просторе да истрајавамо у нашој локалној заједници. После две године, које памтимо по престанку јавних извођења и највише времена проведеног онлајн, желеле смо да гледамо уживо и публици прикажемо радове других уметника, наших сарадника и колега из Београда и Загреба, са којима смо се упознали и повезали на претходним издањима „Покретнице“. Видећемо перформансе и представе настале у периоду пандемије, који критички промишљају окружење, свакодневицу и уметничке праксе уметника, а окупљају их теме блискости, рањивости, заједништва, остваривања контакта или отуђења – напомињу организатори „Покретнице“.

Програми ће се одвијати махом у простору „Фабрике“ СКЦНС. Ове године, фестивал ће отворити „Појмовник Одузимања времена“ Дуње Црњански и Фросине Димовске. После онлајн извођења на Танцтаге фестивалу у Берлину, и делегираног извођења на „Ум(ј)етности предавања“ у Келну током 2021, „Појмовник“ ће сада имати своје прво представљање уживо у Новом Саду.

Публика ће потом моћи да види представу „Коло“ групе „Неут“, „Близину додира“ Игора Коруге, перформанс „Мрзим позориште“ Миње Богавац, затим представу „Рањива тијела“ Ане Јелушић у сарадњи са Нином Гојић и Мартом Крешић и кореографском подршком Зринке Ужбинец, као и представу „Страхови малих разлика“ Ане Јаворан и Викторије Бубало.

Како још најављују организатори, Нина Гојић ће, након успешне прошлогодишње радионице писања о плесу, приредити наставак који ће преиспитивати у каквим све односима могу бити језик/текст и плес/кореографија, а Ана Дубљевић ће водити радну групу, која ће бити својеврстан увод у промоцију њене књиге „Феминистички порно пејзажи“, коју ће затим представити у разговору са Мином Петрић.

Поред главног извођачко-едукативног програма, биће одржан и „Покретница матине“, радно јутро на којем ће чланице колектива и гости и гошће, моћи да се сретну и деле уметничке праксе. Место за рад и одмор, дружење кроз рад и одмор од устаљених начина дружења и рада. Одмарајући рад, како кажу.

Ове године новост је и званична журка отварања уз Дунав, у „Јахтинг клубу“, и деби „Покретница“ као Ди-yејки. Покретницу су ове године подржали Министарство културе и информисања Републике Србије и Управа за културу града Новог Сада. Улаз на све програме је слободан, али ће пријаве бити обавезне попуњавањем формулара на линку. 

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести