Сјај ренесансе у Музеју града Новог Сада

НОВИ САД: Атрактивна италијанска изложба “Сјај ренесансе”, која је с великим успехом приказана у бројним светским метрополама, биће отворена следећег петка, 19. априла, у Музеју града Новог Сада на Петроварадинској тврђави.
sjaj renesanse izlozba
Фото: Ilustracija

Поставка садржи више од 30 артефаката, а акценат је на свечаним костимимима реконструисаним захваљујући проучавању ренесансних слика. Ови костими биће изложени на постољима а поред њих налазиће се фотографије дела која су послужила као инспирација.

Изложбу ће употпунити “Владарева гозба”, сцена која дочарава салу ренесансне палате декорисане као за дочек гостију на гозби. Импозантна тканина као зидна декорација, трпеза на којој су постављени керамика и украсни предмети, полица са декоративним тањирима... главни су елементи овог дела изложбе, која омогућује посетиоцу да се приближи другом важном аспекту италијанске културе у прошлости - еногастрономији.

Пројекат на основу којег је реализована ова изложба настао је 1989. у Мантови са идејом да се оживи један део ренесансног блага – попут скупоцених тканина, раскошне одећа за светковине на италијанским дворовима и декоративни елементи који су креирани за такве прилике – који се више не могу видети, осим малобројних оштећених комада похрањених у музејима. Изложени комади одеће плод су дугогодишњих истраживања и рада на материјалима и техникама, као и доприноса бројних историчара, илустратора, ткача, кројача, везиља и занатлија који се баве обрадом метала. Тек, јединствени по лепоти и скупоцености, изложени костими су права ремек-дела италијанских занатских кућа.

После првих представљања у палатама Мантове у периоду од 1994. до 1998. и све већег успеха код публике, али и присутности у медијима, изложба је обишла многе италијанске и европске метрополе, а од 2002. и Северну и Јужну Америку и Азију, где је представљена у више од 40 градова. Изложба у Новом Саду реализује се захваљујући сарадњи Музеј града, Италијанског института за културу у Београду и “Кинг Студио” Фауста Форназарија, и биће отворена до 15. јуна.

Е. Н. Л.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести