СЈАЈНЕ ВЕСТИ, СТИГЛА САГЛАСНОСТ ИЗ БРИТАНИЈЕ Слика Паје Јовановића "Одмор башибозлука" може да крене за Србију

БЕОГРАД: Уметничко веће Енглеске издало је сагласност да слика Паје Јовановића "Одмор башибозука" купљена 9. новембра на аукцији код лондонског "Садебија", може да напусти Уједињено Краљевство и коначно стигне у Музеј града Београда, казала је Тан‌југу директорка Музеја Јелена Медаковић. 
ф
Фото: Приватна архива

Медаковић је напоменула да је сагласност стигла 18. јануара, само дан пре истека рока и подсетила да је на аукцији, за Јовановићево дело, постигнута цена од 240.000 фунти (око 279.000 евра).

"Остаће тајна када ће 'Одмор башибозука' стићи у Београд због безбедносних процедура транспорта. Намера нам је да слику изложимо у Конаку књегиње Љубице", казала је Медаковић.  

Надметање на аукцији под именом "Пут свиле - слике оријенталиста и намештај из резиденције у Белгравији", тада се одвијало између телефонских купаца, од којих је један била Србија, а слику је купила за Музеј града Београда, који баштини легат Паје Јовановића.

Тако је први пут Србија учествовала на некој аукцији код "Садебија", а ово дело из оријеналистичке фазе велког уметника уједно је и највећа аквизиција овог музеја.

Слика је купљена да надомести недостатак дела из орјенталистичкег фазе у збирци коју је пет година пре смрти, 1952. Јовановић поклонио Музеју града Београда, а која садржи више од 800 предмета - његова вредна уметничка дела, сликарски прибор, лична документа, индекс, дипломе, медаље, белешке, преписке, скице...

Када буде готова матична зграда у Ресавској улици, читав Музеј Паје Јовановића, који се сада налази у Улици краља Милана 21, на четвртом спрату, добиће ту свој одвојен простор.

У оквиру њега, биће реконструисан и сликарев атеље у Бечу.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести