СЛИКА ВИСИЛА НАД ШПОРЕТОМ У КУХИЊИ А ЛУВР ЈЕ ОТКУПИО ЗА 24 МИЛИОНА Замало завршила на отпаду (ФОТО)

Слику из 13. века "Ругање Христу" предренесансног уметника Чимабуеа, која је пронађена обешена изнад шпорета у кухињи једне старије Францускиње и касније продата за 24 милиона евра на аукцији, купио је Лувр након забране њеног извоза.
w
Фото: Pixabay.com

Париски музеј наводи да ће предренесансна слика, сада једно од најстаријих дела у његовој колекцији, бити средишњи део изложбе 2025. након четворогодишњих напора да је задржи у Француској, пренео је "Гардијан".

Ругање Хрсту насликао је фирентински уметник Чимабуе око 1280. године.

Верује се да је то један од осам радова из великог диптиха, од којих пет још увек недостаје.

Слика је била на путу ка отпаду током чишћења куће када је породица власника позвала стручњака да види да ли има нешто од вредности на имању.

Сматрајући да би дело могло да вреди до 400.000 евра, стручњак га је послао експерту за уметност у Паризу који је прогласио да је то прави Чимабуе.

Лувр се надао да ће 2019. набавити слику када је изашла на аукцију, чија је процењена вредност била између четири и шест милиона евра.

Музеј је изгубио када је чекић пао на рекордну понуду од 19,5 милиона евра, чиме је укупна продаја достигла 24 милиона евра са накнадама.

Француско Министарство културе одмах је прогласило дело националним благом и ставило привремену забрану извоза, дајући Лувру 30 месеци да прикупи неопходна средства да би је купио.

Пронађена су само још два дела из серије: "Бичевање Христа" се налази у Колекцији Фрик у Њујорку, а "Богородица са дететом и два анђела" налази се у Националној галерији у Лондону.

Лувр већ има изложену много већу слику Чимабуеа, "Богородицу".

И она је насликана око 1280. године, висока је скоро 4,3 метра и широка више од 2,7 метара и у току је рестаурација.

Музеј наводи да ће оба Чимабуеина дела бити изложена у првој половини 2025. године.

Ни Министарство културе ни Лувр нису изнели детаље о томе колико је музеј платио за "Ругање Христу" нити како је новац прикупљен, осим да је то укључивало "изузетну мобилизацију" да се подстакну донације покровитеља којима је понуђено ослобађање од пореза.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести