УНЕСКО ПРИХВАТИО КАНДИДАТУРУ СЛОВАЧКОГ НАИВНОГ СЛИКАРСТВА Ево  кад ће се знати коначна одлука

КОВАЧИЦА: Потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић истакла је данас у Ковачици, на свечаном отварању 2. Фестивала словачког наивног сликарства у Србији, да је Унеско прихватио кандидатуру Србије да словачко наивно сликарство упише на Унескову репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа, као и да очекује да ће коначна одлука бити донета током 2024. године.
w
Фото: TANJUG/ MINISTARSTVO KULTURE/ GORAN ZLATKOVIĆ/ bg

"Са великим задовољством могу да вас обавестим да је Унеско прихватио ову кандидатуру, да је наша номинација успешно прошла прву фазу оцењивања и да је тренутно у другој фази разматрања. Коначна одлука биће донета током 2024. године и са великим и реалним оптимизмом очекујемо завршетак овог процеса“, истакла је Гојковић обраћајући се на отварању фестивала, саопштило је Министарство културе.

Министарка културе је истовремено у оквиру фестивала словачког наивног сликарства отворила и изложбу „Реформатори словенске писмености и језика код словенских народа у Европи“, ауторке Виерославе Светлик која је организована у сарадњи са Форумом словенских култура, међународном организацијом која ради на промоцији културе земаља словенског простора.

Гојковић, која је и председавајућа Управног одбора овог Форума, рекла је да данашњи догађај обједињује два веома важна аспекта рада Министарства културе Републике Србије -  међународну сарадњу и афирмисање културне разноликости.

Она је подсетила да се у оквиру изузетно бројних, квалитетних и садржајних активности Форума словенских култура који, између осталог, вредно ради на промоцији и афирмацији језика и културе словенских народа, посебно истиче едиција 100 словенских романа као и да  ће за два дана у Београду бити представљен још један вредан пројекат "Трансформација“ чија идеја водиља је да се кроз модни дизајн повежу словенске културе и њихово богато културно наслеђе.

"Данашњом изложбом заједно настављамо да што више учинимо видљивом и препознатљивом креативност словачке заједнице у Ковачици. Пред нама је, виђено очима уметника, 12 артефаката од изузетног уметничког и симболичког значаја, који говоре о великанима који су своје историјско дело уградили у темеље култура наших народа”, додала је Гојковић.

Ова изложба, како је рекла, још једном потврђује да нас култура неумитно спаја и подстиче да се још боље упознамо, да је она и начин да и оно у чему се разликујемо искористимо као богатство различитости и основу за стварање још јачих нити међу нашим земљама и народима.

"Управо уметнички приказ реформатора наших језика на овим традиционалним шамлицама показује да нас вежу многобројне сличности. Вероватно најважнији искорак ове изложбе јесте да заједно сачувамо сећање на реформаторе наших језика, свесни њиховог огромног значаја“, нагласила је Гојковић.

Истичући да је језик и кућа у којој живи култура једног народа и по којој  се он препознаје, а да су његови реформатори истински генији који су модернизовали наше језике и значајно утицали на стварање и очување наших националних идентитета и култура, Гојковић је указала да је њихов рад немерљиво допринео повезаности наших традиција, савременог стваралаштва и сваког будућег уметничког израза.

Фото: TANJUG/ MINISTARSTVO KULTURE/ GORAN ZLATKOVIĆ/ bg

"Стојећи пред овим делима наивне уметности схватамо да је она истовремено и квалитетна и мудра, и да представља искрени и аутентични израз живота једне заједнице“, напоменула је Гојковић.

Министарка је додала да због свега тога, али и зато што је универзално разумљива, наивна уметност непрестано изазива сталну фасцинацију у сваком делу света.

"Уметност кроз своју историју настоји да прикаже живот, а наивно сликарство је доказ да уметност није само приказ живота, већ начин живота, и то је његова додатна вредност“, рекла је Гојковић.

Констатујући да је ова изложба мост између на први поглед различитих култура, и у исто време уверљиви доказ њиховог јединства, Гојковић је изразила уверење да ће оплеменити срца посетиоца, подарити тренутке незаборава и пробудити скривене емоције које само уметност може да открије.

У оквиру Фестивала представљен је и Буквар словачког наивног сликарства у Србији аутора Јураја Хамара.

Свечаном отварању Фестивала присуствовали су председник општине Ковачица Харослав Хрубик, директорка Форума словенских култура Андреја Рихтер, амбасадор Делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре и амбададор Словачке Републике Федор Росоха.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести