Србљановић: Констракта има шансе на "Песми Евровизије"

БЕОГРАД: Драматуршкња Биљан Србљановић изјавила је данас да не би сарађивала са људима који су за Владимир Путина, да је била против доласка Никите Михалкова на ФЕСТ, али је за приказивање његових филмова, као и да Констракта има шансе за успех на "Песми Евровизије".
BiljanaSrbljanovic01 Dnevnik arhiva
Фото: Dnevnik.rs

Гостујући на К1 телевизији, Србљановић је рекла да никада не би радила са људима који су се изјаснили за руског председника Владимира Путина "зато што човек убија цивиле, као што ниси могао да будеш ни за (Слободана) Милошевића".

Србљановић је рекла да је отказивање ангажмана руским уметницима на западу због рата у Украјини "велики пораз и лицемерје западне културе".

"Свет толико гризе савест због свог учешћа у разлозима овог стравичног масакра који се дешава и непружању праве помоћи, јер не могу да је пруже а да не покрену трећи светски рат, и сада ''ајде да видимо од уметника кога можемо да избацимо са тезге''", оценила је Србљановић.

Према њеним речима, "много смо се обрукали демонстрацијама у петак" које су биле "подршка Путину и рату", а њу тај скуп "подсећа и враћа у 1992. годину на почетак разарања Сарајева".

"Стварно је срамота... Не знам како не пропустимо сваку прилику да се обрукамо, и то је ужасно", оценила је Србљановић.

Приметивши да је потом у недељу одржан контрамитинг подршке Украјини "да се покаже да нас има", Србљановић је навела да је "проблем што је већина јавног мњења до те мере инструисана проруским и руским медијима".

Од таквих медија "који су овде веома популарни" Србљановић је поменула Спутњик, Раша тудеј, Балканинфо и Србининфо.

Према њеним речима, у Србији "има јако много људи који су за Русију", и којих осим у "екстремној десници и десници, има јако много и у опозицији".

"Ја сам иначе против НАТО. Људе то изненађује. Али не зато што су нас бомбардовали, него зато што сам пацифисткиња и против свих сам војних алијанси", истакла је Србљановић.

Додавши да је "срећа наша што су сада у окружењу НАТО земље, па не може нико до нас", Србљановић је подсетила да је Србија у Уједињеним нацијама подржала резолуцију осуду Русије.

"Да немамо НАТО бафер, да ли би прошли као Украјина? Нисам сигурна да не би", констатовала је Србљановић, оценивши да ни Америка ни Русија не могу да одлучују у име трећих земаља.

На управо завршеном ФЕСТ-у као један од гостију је требао да буде руски редитељ Никита Михајлков, који је због тренутне ситуације отказао долазак, док га је државно тужилаштво Украјине оптужило у одсуству због сумње да угрожава суверенитет те земље.

Србљановић је рекла да не би комуницирала са Михалковим, нити би га звала да му да награду и да буде свечани гост, али би гледала његов филм.

"Он као личност има право на своје политичке ставове, са чим могу да се не слажем и негде да повучем црвену линију и кажем ''ко подржава овога ја са њим нећу ништа''. Његово уметницко дело је нешто друго. Потпуно је сумануто правити било какву врсту цензуре у име неке лажне политичке коректности", сматра драматуршкиња.

Србљановић је и поручила: "Помозите људима војно а не тако што ћете да укидате филмове".

Према њеним речима, "уметник може да буде ђубре, најгоре људско биће, да има потпуно сумануте политичке ставове, али његов рад не мора уопште да то одсликава".

Србљановић је била чланица жирија ФЕСТ-ове награде "Небојша Ђукелић" који је наградио филм "Мрак" Душана Милића, који говори о породици косметских Срба који страхују живећи у кући на осами 2004. године.

"Пратиш породицу која је затворена у кући и опасност која долази ноћу споља. Тај страх од непознатог се може пренети на политику. Имаш суживот Албанаца и Срба, а у ствари исконски страх, јер се не познају. Тај страх доводи до уништења и самоуништења", оценила је Србљановић.

Према њеним речима, Милићев филм је "јако добар зато што је напет, бојиш се све време, можеш да га гледаш буквално као хорор арт хаус".

"Све што се негативно догоди Србима догоди се због њих самих, без обзира што постоји очигледно претња која их тера на то", оценила је Србљановић.

Коментаришући избор певачице Ане Ђурић Констракте са песмом "Corpore sano" за представницу Србије на "Песми Европвизије", Србљановић је рекла да је то "успех за целу нашу средину", јер је помогла "да отворимо неко треће око за нешто за што смо можда били затворени, што смо презирали".

"Проблем је у томе - Украјина ће да победи, па да изађе и Аца Лукас за њих. То је свима јасно... Али ово апсолутно има шансе да победи и треба", оценила је Србљановић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести