Срђан Гојковић Гиле: Да сам пророк био бих у клиничкој установи

Легендарни Електрични оргазам наступиће у новосадском Дому културе 19. новембра.
1
Фото: Youtube Printscreen

Овај новоталасни бенд обележава више од четири деценије постојања, а однедавно је у продавницама Кроација рекордса и на веб шопу у продаји ремастеризовани култни албум овог састава „Лишће прекрива Лисабон” уз бонус песму „Доколица” у даб верзији. У питању је атрактивни црни 180-грамски винил у гатефолд паковању уз додатак - буклет на 16 страница. Почетком октобра Гиле и његова група наступили су у Пули, а новосадским концертом направиће ретроспективу целокупне каријере. Док чекамо новосадски концерт, у разговору с Гилетом осврћемо се на четрдесетдвогодишњу каријеру овог култног састава.

 Јесте ли знали да Пакет аранжман, тада кад сте га правили, носи прекретничку улогу?

– Нисмо уопште размишљали о томе. Пакет аранжман је био донекле компромис за сва три бенда, јер свако је желео да снима свој албум, а онда смо морали да снимимо заједнички албум да би се онда, такорећи, пласирали за солистичке албуме сва три бенда. Тако да смо га ми сви, сва три бенда, схватали као неку врсту компромиса. 

 А јесте ли размишљали да ће сузавац са вашег концертног албума Њарсзања ’81 имати пророчку улогу?

– Не функционише мој мозак на тај начин. Никад не размишљам шта би можда могло да се деси, пошто више не бих био нормалан кад бих на тај начин размишљао, оно као: да л’ ће то сад не знам шта да изазове у некој будућности. Мислим да бих вероватно био негде у некој клиничкој установи кад бих размишљао на тај начин.


За сцену је најзначајније постојање 

 Љути ли вас кад вас зову рок ветеранима, односно шта ветерани на било којој сцени, у било ком делу света, значе за једну сцену?

– Ветерани су генерално људи који се дуго баве неким својим послом, а Електрични оргазам постоји више од 40 година, значи да вероватно можемо бити сврстани у ту категорију. Ја опет, кажем, некако не размишљам о томе шта сад значе ветерани на некој сцени. Могу да значе свашта. Зависи од тога шта они тренутно раде. Не толико од неких претходних заслуга, него од тренутне позиције неког одређеног ветерана у области његовог посла. Тако да мислим да је добро да постоје неки људи за саму сцену који су нешто преживели, који дуго трају и истрајавају у својој области. Можда је то нешто што је значајно за сцену / постојање. Само постојање неких људи који могу бити ветерани.


 Шта је Чавке значио у звуку Електричног оргазма?

– Чавке је био одличан бубњар. У сваком случају је био база бенда; део ритам секције, али, много више је, у ствари,  Чавке значио својом личношћу и ведрином духа, као особа у бенду која је зрачила специфичном енергијом. Чак је тај део његовог доприноса бенду значајнији, него сам свирачки део.

 Музика за децу, рокенрол, музика за филм, продукција... шта је заједничко свему томе?

– Све је то музика, само у разним облицима. То су све, у суштини, ствари које су повезане и везује их заједнички именитељ - музика.

Обраде су битан део ваше каријере. Да ли је више цитата или посвета?

– Радили смо обраде, али доста дуго нисмо. Ја мислим, заправо, последња обрада Електричног оргазма је  била песма „Бејбе ти ниси ту”, што је било ‘87. У ствари да: имали смо после Корни групу на „Живо и акустично”, али у првом делу каријере смо се више бавили обрадама, сад мало мање, не знам, то је оно као: сад имамо и превише својих песама, а и доста смо већ обрађивали те неке бендове који су нама значили. Сви већ добро знају шта ми волимо да слушамо и то је имало друго значење почетком осамдесетих, кад смо радили албум Les Chansones Популариес који је био сав састављен од обрада нама неких битних бендова и аутора. За сада не планирамо никакве обраде.

Немања Савић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести