Стрип изложба у Културном центру у Паризу

Изложба "Три године Укрштених резиденција у области стрипа између Француске и Србије" биће отворена 16. марта  у Културном центру Србије у Паризу, најавили су данас организатори из агенције Комуникарт.
e
Фото: Pixabay.com

На изложби ће бити представљено 60 радова Драгане Радановић, Илије Јаковљевића и Анђеле Јовановић из Србије, и Ализе де Пен, Клер Бро и Леополда Придона из Француске, које су развијали током резиденција у Панчеву и Ангулему.

Прве године "Укрштених резиденција" за резиденте су 2020. изабране Радановић и њен пројекат "Нова слика детињства - експерименти", који истражује конструкцију детињства у стриповима, и Де Пен чији стрип-албум од 120 страна који говори о нуклеарној катастрофи.

Резиденти 2021. године су били Јаковљевић са изабреним пројектом "Big Rock-Energy", научнофантастичном комедијом која указује на деструктивно понашање према животној средини, и Бро са фиктивном причом у боји, оквирно насловљеном "Цмиздрење".

На трећем конкурсу резиденти су били Јанковић, чији је стрип "Нормални догађаји" сачињен од више засебних прича о обичним људима из Београда, и Придон чији пројекат "Аљоша је нестао" прати Емили и Аљошу који различито реагују на смрт оца.

Изложбу организује Комуникарт уз партнерску подршку Француског института у Србији и Културног центра Панчева, уз покровитељство Министарства културе Србије.

У оквиру посете председника Републике Француске Емануела Макрона Републици Србији, у Београду је 2019. године потписан Споразум о сарадњи у области културе и стрипа између француских и српских институција .

Француски институт у Србији је био иницијатор споразума, а ту су и Међународни центар за стрип и илустрацију (Ангулем, Француска), Комуникарт и Град Панчево.

Новембра 2021. године у просторијама Градске управе Панчева потписан је нови међудржавни Споразум о сарадњи у области културе и стрипа између француских и српских институција Француског института, Међународног центра за стрип и илустрацију из Ангулема, Народне библиотеке Србије, Града Панчева и Комуникарта.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести