Стрип серијал Торгал: Кроз земљу дивова и подземне лавиринте

Стрип серијал „Торгал“ резултат је сарадње писца Ван Хама и цртача Росинског. „Торгал“  је започет 1977. године и захваљујући атрактивној мешавини научне и епске фантастике задобио симпатије бројних љубитеља „прича у сликама“.
strip
Фото: Ilustracija

Торгал, „звездано дете“ које су, крајем првог миленијума, нашли и усвојили Викинзи, сасвим је нетипичан јунак који ни мало не мари за авантуре већ упорно (али безуспешно) покушава да се скраси и у миру живи са својом супругом и децом. Но, околности га немилице бацају у центар свакојаких дешавања која траже да снагом мишица, оштрицом мача и прецизно одапетим стрелама спасава себе и своје ближње; домишљатост, лукавост, оштроумни закључци и прецизни планови Торгалове су додатне предности мада ни његови непријатељи нису наивни и глупи било да је реч о „обичним“ људима, било да се бори са моћним, боголиким створењима, односно људима из будућности чија је технологија супериорна.

Осми том Торгалових сабраних авантура (издање агилног „Дарквуда“ из 2017), у сјајној опреми са рељефном предњом корицом, у пуном колору и у прецизној штампи, очекивано доноси три епизоде (по интерном распореду XXII, XXIII, XXIV) настале 1996, 1997. и 1999. године, дакле у време када је серијал „напунио“ две деценије континуираног излажења што свеукупно доноси заокружени свет-позорницу у коме се дешава те „разрађене“, дефинисане и динамички развијане ликове (који видљиво одрастају и старе) односно препознатљиви приповедачки и ликовни стил и идентитет стрипа. Цртеж, кадрирање и монтажа табли које прецизно прате и потпомажу динамику приче убедљиви су, без слабих места. Сценарија која исписује Ван Хам изнова започињу кругове саге са знаним ликовима, али измештеним-изокренутим ситуацијама.

Ова „промена места“ врло је корисна за серијал јер му даје нови полет, а занимљива је и ауторима јер су у могућности да „продубе“ доброту/злобност нових/старих јунака и, што је још изазовније, да промене њихове профиле и таборе. Наравно, не треба занемарити чињеницу да је за две деценије стасала следећа генерација младих читалаца којој треба помоћи да се укључи у сагу.

Управо почетна епизода осмог тома, „Дивови“, затвара један такав круг у коме је Торгал сопствена мрачна верзија под именом Шајган Немилосрдни; Торгал је, наиме, изгубио памћење а злобна Крис од Валнора га је убедила да је он гусар који хара северним морима и да му је она жена. За три године они су сакупили силно благо и постали страх и трепет за све (и добре и лоше). Ипак, један заробљеник ће Шајгана ословити правим именом и то покреће назауставиви процес враћања памћења. Торгал на врху куле, усед олује, тражи од богова Асгарда да му врате живот, гром удара и... Торгал је у вртовима Асгарда где му Одинова супруга Фрига поверава задатак који ће, ако га испуни, умилостивити Одина и омогућити Торгалу да поново буде уписан у сећање богова. Торгал пристаје да оде у земљу дивова и тамо украде отети Одинов прстен. Следи авантура налик Гуливеровој након које се Торгалу враћа сећање.

Пошто се телесно и духовно опорави Торгал се спрема на пут како би се вратио својој породици. Истовремено, његова супруга Арисија и син Јолан крећу на пут остављајући троје деце на острву; Арисија жели да Викинзима понуди помоћ како би отели Шајганово благо под условом да јој предају Шајгана. Но, вођа Викинга је више заинтересован за Арисију као жену па она мора да бежи захваљујући Јолановим надљудским моћима. Кад се врате кући затичу Торгала заробљеног у кавезу (зато се епизода зове „Кавез“). Арисија одбија да препозна мужа јер памти све муке које јој је нанео. Драму прекидају љути Викинзи који желе да се освете Арисији. Торгал мора да брани породицу и поврати Арисијину љубав.

Поново уједињена породица креће на пут јер превише злонамерника зна где живе. Њихова два чамца упадају у необичну маглу и раздвајају се. Торгал и мала Лув откривају да је у центру магле острво. Ту живи заједница без свести о околном свету јер је у заблуди држи Дракон, краљ и првосвештеник пресвете Арахнее која живи у Доњем свету испод острва. Арахнеи се редовно жртвују младожење и Торгал се пријављује како би спасао малу Лув. У подземном лавиринту, између потока лаве, мреже коју је исплела yиновска Арахнеа и мумија бивших младожења, Торгал и Лув сазнају тужну причу о несрећној љубави и проклетству острва. Несмирени дух убијеног љубавника спојиће се са вољеном Арахнеом тек кад га ослободи чиста душа мале Лув. Тако се весело-тужно окончава митолошка прича о снази велике љубави.

Илија Бакић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести