Стрип: У потрази за Птицом Времена

НОВИ САД: Најновија књига у библиотеци „Стари континент 21“ агилне „Чаробне књиге“ представља, у пуном колору, прве четири епизоде прослављеног стрип серијала „У потрази за Птицом Времена“ (оригинално објављивано од 1982. до 1985.) француског двојца сценаристе Сержа ле Тандра (1946) и цртача Режиса Лоазела (1951), који се сматрају респектабилним ауторима, безмало живим класицима стрипа својој земљи.
s
Фото: Ilustracija

Поменути серијал на овим просторима штампан је током друге половине 1980-тих у легендарној „Стрипотеци“ под насловом „Ратници са Акбара“ и привукао је велику пажњу стрипољубаца, посебно оних наклоњених фантастици.

Жанровски се овај серијал може одредити као епска фантастика (мада понеки критичар инсистира на термину „херојска фантастика“) са израженим хуморним (хумористичним) елементима. У овој књизи штампане епизоде, „Раморова шкољка“, „Храм заборава“, „Риг“ и „Јаје тмине“, заокружују прву авантуру у овом серијалу (касније ће настати још шест албума). Прича се дешава широм чудесног света названог Акбар а почетна интрига везана је за предстојеће ослобађање из затвора (у облику шкољке) злог бога Рамора кога су сабраћа богови затворили јер се побунио против њих. Пошто су сви богови отишли већ негде, једино је принцеза-чаробница Мара (дама у најбољим годинама), која је превела књигу магије, у стању да Ромора задржи у заточеништву. Да би успела у својој намери њој, осим шкољке, треба и Птица Времена, која може да задржи време док Мара изговори потребне чаролије. За остварење тог судбоносног подухвата потребан јој је одважни витез Брагон, њен бивши љубавник, који се својевољно пензионисао. Мара му шаље своју ћерку Пелису, девојку раскошних облина, за коју се сугерише да је, можда, Брагонова ћерка. Мање-више невољно Брагон са Пелисом креће у опасну мисију коју треба обавити за само осам дана. Двојац ће се током пута увећати за тајанственог Незнанца који обожава Пелису и за Булрог, бившег Брагоновог ученика и садашњег непријатеља. Мисије налажења Шкољке, посете Храму заборава те гнезда Птице Времена воде дружину широм Акбара, кроз езотичне пределе и сусрете са сваковрсним бићима, од претећег весељака Фола од Дола преко Рига, остарелог Брагоновог учитеља који тражи начин да часно погине, до бесмртног Чувара гнезда кога се и богови плаше... Мада ће се мисија успешно окончати и Акбар бити спашен, сваки од протагониста мораће да плати велику цену победе, од сакаћења тела до губитка детета.

Фото: Ilustracija

Иако користи бројне општезнане жанровске шаблоне, у распону од фаталног боја Добра и Зла до авантура одважне групе која се беспоштедно бори за спас читавог света, односно разнородну жанровску иконографију (функционална магија, различите интелигентне расе и животиње, егзотична места, друштва у распону од племенског до робовласничког...) Ле Тандр успева да испише занимљиву и заводљиву причу оплемењену неочекиваним варијацијама па и сасвим новим елементима што, свеукупно, уз додатак растерећујућег хумора и повремених блесака разгаљуће инфантилности, резултира изузетно допадљивим и подстицајним сценаријем на који се надовезује раскошни Лоазелов цртеж.

Знатижељни читалац остаје фасциниран виртуозним сликама yунгли и планина, пустих грандиозних насеља и скрпљених насеобина мноштво људи односно уверљивом мимиком и гримасама актера. Сваки цртеж буквално је препуњен мноштвом детаља који се отимају за посматрачеву пажњу нудећи богати визуелни доживљај који се, на појединим таблама, издиже до потпуне фасцинације. Лоазелова способност стварања атмосфере начином исцртавања мотива, конструкцијом слике, низањем кадрова и, коначно, монтажом табле и њеним компоновањем у целину супериорна је и мами осмехе одобравања са сваком следећом страницом стрипа.

Илија Бакић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести