Шумановићеве „Шидијанке” у Галерији Матице српске

 У Галерији Матице српске вечерас је отворена изложба „Шидијанке Саве Шумановића”, која обухвата 24 дела из колекције Галерије слика „Сава Шумановић” из Шида, одабрана са идејом да представе чувени циклус једног од највећих српских сликара прве половине 20. века.
Šumanovićeve „Šidijanke” u Galeriji Matice srpske 8 Foto: Jelena Ivanović
Фото: Шумановићеве „Шидијанке” у Галерији Матице српске Фото: Јелена Ивановић

„Поносни смо што у години у којој обележавамо  јубилеј 170 година трајања Галерије Матице српске имамо јединствену прилику да новосадској публици представимо изложбу којом желимо да укажемо и на неопходност и вредност сарадње са другим музејским установама, а све у циљу квалитетније и потпуније промоције националне културе и ликовне уметности”, изјавила је на отварању изложбе управница ГМС Тијана Палковљевић Бугарски.

По речима ауторке поставке Весне Буројевић, директорке Галерије „Сава Шумановић” , „Шидијанке” се оправдано убрајају у највише домете националне ликовне уметности. „Како није било могуће поновити низ од тридесет и један метар непрекидног ређања највећих формата циклуса, определили смо се за репрезентативан приступ прилагођен простору, са акцентом на суштини, на мултипликацији и карактеристикама које чине ’Шидијанке’ јединственим”, образложила је Весне Буројевић. Изложба „Шидијанке Саве Шумановића” биће у ГМС отворена до 1. августа.

М. С.

Фото: Јелена Ивановић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести