Светски самоуки сликари у "Цвијети Зузорић"

ЈАГОДИНА: Музеј наивне и маргиналне уметности (МНМУ) у Јагодини сутра ће у Уметничком павиљону "Цвијета Зузорић" у Београду уприличити изложбу радова са Другог тријенала уметности самоуких визионара.
e
Фото: Youtube Printscreen

Љубитељима ове уметности у Београду биће представљена 172 дела 69 уметника из 20 земаља.

Тријенале се одржава под покровитељством Министарства културе и информисања, а изложба ће трајати до 10. новембра, речено је данас Танјугу у музеју.

На конкурсу је било пријављено 145 уметника из 32 земље са 660 дела, а међународни жири је радио у саставу Џон Мејзлс из Лондона (Енглеска), Нина Крстић Јагодина (МНМУ) Србија, Владимир Абакумов Бар Црна Гора, Ивана Јовановић Јагодина МНМУ, Марио дел Курто Лозана Швајцарска и Нина Љубомировић МНМУ Јагодина.

На изложби у "Цвијети Зузорић", биће предстваљена дела уметника из Аргентине, Аустралије, Бразила, Енглеске, Данске, Израела, Ирана, Јапана, Кубе, Немачке, Новог Зеланда, Португала, Русије, САД, Србије, Узбекистана, Финске, Француске, Чилеа и Француске.

На свечаном отварању изложбе, уз присуство бројних гостију из земље и иностранства, уметника и дипломатских делегација, кажу у Музеју, биће додељене и награде ауторима најуспешнијих остварења, по оцени жирија: "Велика нагрда за изложена дела", "Посебно признање за изложена дела", "Откупна награда", "Награда за укупан уметнички рад" и Почасно признање "Ото Бихаљ - Мерини".

Специјални гости изложбе биће уметници Ануђ Саини из Индије и Андре Робијар из Француске.

Тријенале уметности самоуких визионара, настао је 2016. године и наставак је ликовне манифестације које Музеј наивне и маргиналне уметности у Јагодини, организује од 1970 године, прво као Салон, затим Бијенале и сада Тријенале, а "имале су значајну улогу у реализацији основног задатка музеја, да наивној и маргиналној уметности пруже целовиту музеолошку заштиту, преносећи праву слику о њеној суштини, високој уметничкој вредности и аутентичности, уз јасно разграничење од других области неакадемског стваралаштва, области аматеризма и дилетантизма", истичу у Музеју.

Било је десет салона а бијеналну форму, под називом "Бијенале југословенске самоуке ликовне уметности", добио је 1981.године на сугестију Ото Бихаља - Мерина, потсећају у овој установи.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести