Теодоровићев иконостас поново у Сентандреји

НОВИ САД: Чувени иконостас Арсенија Теодоровића (1767-1826), који је од октобра прошле године био изложен у Галерији Матице српске, од данас је поново под кровом Музеја Епархије будимске у Сентандреји.
ikonostas
Фото: Dnevnik.rs

Овај изузетно вредан материјал, брижљиво „препариран” за транспорт, сложен је делом у депо а делом у архив Музеја, где ће остати све до новембра, када ће поново на пут, сада у Историјски музеј Будимпеште. 

Подсетимо, поставка у ГМС била је резултат петогодишњег заједничког пројекта конзервације и рестаурације овог ремек дела с почетка 19. века, на којем су сарађивали Галерија Матице српске, епархијски музеј и Покрајински завод за заштиту споменика културе, и обухватила је све 73 Теодоровићеве иконе из Саборне цркве у Будиму, оштећене у бомбардовању 1945, а затим срушене 1949.

Фото: Dnevnik.rs

Планирано је да поставка у Историјском музеју Будимпеште буде отворена 7. новембра, чиме ће на својеврстан начин бити обележено и два века од почетка његовог осликавања, а коначно одредиште Теодоровићевог мајсторског рада биће здање Препарандије у Сентандреји, у којој би од пролећа следеће године требало да буде смештена стална поставка Музеја Епархије будимске.

Фото: Dnevnik.rs

М. С.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести