Три фрагмента скулптура са Партенона враћена из Ватикана у Грчку

Грчка је данас поздравила повратак појединих античких артефаката са Акропоља, настављајући кампању притиска на Британски музеј да врати колекцију скулптура отуђених са античког локалитета у Атини пре више од 200 година.
atina, pixabay
Фото: Pixabay, ilustracija

Министарка културе Грчке Лина Мендони предводила је данас церемонију репатријације три фрагмента скулптуре који представљају коња и две мушке главе, који су однети из храма Партенон на Акропољу, који су од тада чувани у Ватиканским музејима, преноси АП.

''Иницијативе попут ових показују начин на који артефакти са Партенона могу да се поново споје и зацеле ране нанете варварским рукама пре толико година'', рекла је Мендони.

Фрагменти ће бити додати колекцији у музеју Акропоља, који је отворен 2009. године у подножју тог античког локалитета, у центру грчке престонице.

У Ватикану, повратак артефаката назван је екуменском ''донацијом'' Грчкој православној цркви али, како наводи агенција, тај гест је повећао притисак на Британски музеј да постигне нагодбу са Грчком након кампање коју је Атина покренула пре 40 година.

''Овај чин папе Фрање је од историјског значаја и има позитиван утицај на свим нивоима… Надамо се да представља пример другима'', рекао је вођа Грчке православне цркве, арихепископ Јероним II.

Грчка тврди да су скулптуре са Партенона срж њеног древног наслеђа, док они који подржавају Британски музеј тврде да би повратак скулптура могао да подрије музејске збирке и културну разноликост на глобалном нивоу.

Извајане у 5. веку пре нове ере, скулптуре са Партенона је почетком 19. века отуђио британски дипломата лорд Елгин, пре него што је Грчка стекла независност од Отоманског царства.

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести