Триша Браун: Постала сам играчица из жеље да летим

БЕОГРАД: Постала сам играчица због жеље да летим, пише на почетку поруке Трише Браун, недавно преминуле америчке играчице и кореографкиње поводом 29. априла Светског дана игре.
trisa braun, youtube printscrean.
Фото: Youtube Printscreen

Сваке године, по један славни кореограф или играч упућује "посланицу" која кружи светом.

Аутора бирају Светска плесна алијанса и извршни одбор Међунарнодног позоришног института при УНЕСЦО-у.

Порука се преводи на све језике света.

Светска плесна алијанса у оквиру Међународног позоришног институте при УНЕСЦО-у, покренула је 1982. године прослављање Светског дана игре.

Дан се обележава сваког 29. априла, као датум рођења Жана Жоржа Новера (1727-1810), зачетника модерне игре.

Идеја и циљ Светског дана игре је у својеврсној планетарној прослави ове уметничке дисциплине, као најуниверзалнијег језика који превазилази све политичке, културне и етничке границе, пружајући могућност уједињавања људи око заједничког и непоновљивог искуства - игре.

Многе од аутора посланице за Светски дан игре, публика у Србији је имала прилику да упозна кроз Београдски фестивал игре, попут Јиржија Килијана, Акрама Кана, Сидија Ларбија Шеркаујиа, Мурада Мерзукија, Матса Ека, Вилијама Форсајта…

Аутор поруке за Светски дан игре је недавно преминула америчка играчица и кореографкиња Триша Браун.

"Постала сам играчица због своје жеље да летим. Превазилажење силе гравитације је нешто што ме је покретало. Не постоји тајно значење у мојој игри. То су вежбе духа у физичком оквиру." пише у поруци Трише Браун.

Она наглашава да игра комуницира и шири универзални језик комуникације, удахњујући животу радост, лепоту и надоградњу људском разумевању.

"Игра је о креативности… изнова и изнова…у мислима, у стварању, у чињењу, и у извођењу. Наша тела су алат за изражавање, а не средство за приказивање. Тај појам ослобађа нашу креативност, као есенцијалну поуку и дар за уметничко стварање.

Живот једног уметника се не завршава са годинама, како критичари обично мисле. Игра је створена од људи, људи и идеја. Као публика, ви можете преузети креативни импулс и користити га у свом свакодневном животу." написала је Триша Браун.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести