"Тврђава мира" од 17. јуна у Новом Саду

НОВИ САД: Од 17. јуна почиње нови програмски лук “Трврђава мира” Европске престонице културе у Новом Саду, који ће публици представити 150 разноврсних догађаја.
novi sad panorama, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

На тачно 80 година од једног од најстрашнијих злочина у историји града, Новосадске рације, више од 1.500 уметника из 30 земаља ће кроз различите форме: представе, мјузикле, концерте и филмске пројекције одати пошту свим жртвама рата у Европи и апеловати на неговање мира и дијалога.

Директор Фондације Европска престоница културе Немања Миленковић каже да се овај програмски лук припремао четири године и да ће Нови Сад бити јединствена престоница мира у Европи.

Он сматра да се ради о осетљивој теми, али утолико значајној за Европу и свет.

"Опасност сваког мира јесте заборав. Када смо звали европске уметнике и организације, они су се врло радо одазивали овом позиву. Сви су подразумевали да је то важно само Новом Саду и само овом поднебљу. На жалост од марта је цела Европа схватила колико је важна порука мира.Чак и када смо изашли са слоганом “За нове мостове” и тада су мислили да се то односи само на Нови Сад, а сада на жалост схватају да се односи на сваки део Европе и света", каже Миленковић.

Први пут на сцени Српског народног позоришта један од најзначајнијих редитеља у региону, Харис Пашовић поставиће драмску представу “Мефисто” по роману Клауса Мана, која ће бити изведена 12. и 14.јула.

Окупља 40 актера уз великане српског глумишта: Мирјану Карановић и Миодрага Кривокапића.

Пашовић каже да се ради о великом и захтевном роману и да су ретки ансамбли који то могу да изнесу.

"Играју највећи глумци Србије и региона.Ту су Гордана Ђурђевић Димић и Мирјана Карановић.Фондација Европска престоница културе створила је културни модел и за друге градове у Европи.У вашем случају ово је успешан пројекат што није увек случај у Европи", истиче Пашовић.

У финалу програмског лука Тврђава мира 17. јула на Петроварадинској тврђави публику очекује премијера прве филмске саге о Новом Саду "Либерта-рађање града”, редитеља и сценаристе Жанка Томића и Гвоздена Ђурића.

Томић каже да је шест година трајала припрема филма, истраживање и склапање продукције.

Глумачка екипа је, каже Томић, импозантна наводећи глумце Златана Видовића, Стефана Вукића,Тамару Крцуновић, Давора Јањића и Александра Ђурицу.

"Тешко се овако велики пројекти у позоришту и у филму продуцирају.Ово је прича која говори о околностима које су довеле до либертационе повеље.Ово је ауторско дело и поглед на околности које су владале у Европи у то време", објаснио је Томић.

У првој недељи овог програмског лука, издвајају се излагања светских експерата и интелектуалаца: добитница Пулицерове награде, фоторепортека Марисе Рот, као и прво извођење Друге Малерове симфоније Војвођанског симфонијског оркестра.

Први пут у Новом Саду 2.јула биће изведен мјузикл бенда Лајбах “Wir sind das Volk” (Ми смо народ).

Тврђава мира новосадској публици ће понудити 150 догађаја који се могу пронаћи на сајту novisad2022.rs .

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести