У Америци ће се снимати ТВ серија "Сто година самоће"

ХОЛИВУД: Амерички ТВ студио Нетфликс саопштио је да се припрема да сними серију према роману "Сто година самоће" нобеловца Габријела Гарсије Маркеса.
markes youtube
Фото: Youtube Printscreen

Један од водећих америчких телевизијских студија за продукцију телевизијских програма: серија, документарних и играних филмова успео је да добије ауторска права да адаптира роман који је највише прославио Маркеса и највише је допринео да добије нобелову нагаду за књижевност. 

Ово је прва екранизација овог романа објављеног 1967. године, а ауторови синови Родриго и Гонзало Гарсија Барка биће извршни продуценти пројекта саопштио је Родриго Гарсија у једном интервјуу "Њујорк тајмсу" 

Роман се бави животима житеља фиктивног градића Макондо у Маркесовој родној Колумбији, а пре свега члановима породице Буендија чији је родоначелник основао град.

Роман је донео славу аутору и постао глобални хит, а Маркеса је ставио на чело магичног реализма коме се прикључила армија латиноамеричких писаца током шездесетих и седамдесетих година 20 века. 

Роман "Сто година самоће" био је преведен на 46 језика и продат је у више од 50 милиона примерака. 

Маркесови наследници су испричали да је њихов отац одбијао бројне понуде да се роман екранизује јер је сумњао да ће роман бити погодан да се пренесе на фиолм. Писац који је преминуо 2014. године инсистирао да глумци говоре шпански, што је у старту одбило многе продуценте. 

Према речима Франсиска Рамоса, потпредседника Нетфликса задуженог за оригиналне шпанске филмове, његови претходни покушаји да добије ауторска права од Марксеа били су неуспешни а верује да су његиови синови променили мишљење након што су видели серију "Наркос" и филм "Рим" који је освојио Оскара и показао да Нетфлиx "може да сними серију на шпанском језику који ће задовољити светске стандарде". 

Рамоос је казао да ће филм бити сниман у Колумбији, али још нису одабрани глумци, нити писци сценарија. Зна се да ће серија биит веома магична и веома значајна за Колумбију и Латинску Америку јер роман је универзалан. 

Макес је добио Нобелову награду за књижевност 1982. "за романе и приче у којима се фантастично складно спаја са реалним у свету који је богат имагинацијом, у којој се виде конфликти и живот на том (латиноамеричком) континенту".

До сада је екранизован само један Маркесов роман "Љубав у време колере" који је 2007. снимио Мајк Њувел.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести