У Београду отворена 53. "Радост Европе"

БЕОГРАД: Манифестација "Радост Европе", која се ове године одржава под слоганом "Замислите, децо", отворена је данас 53. пут великим карневалом, у којем су учествовала деца из 12 европских земаља, као и деца домаћини, шетала од Трга Републике до Калемегдана.
Танјуг/видео
Фото: Танјуг/видео

"Данас смо имали пријем у Палати Србије, а данас је званично отварање манифестације. Под слоганом "Замислите, децо", којим обележавамо сто година од рођења српског књижевника Душка Радовића", рекла је уредница програма у Дечјем културном центру Београд Ивана Теодоровић Стојановић.

Београд је данас био дечија престоница, и то дечија престоница Европе, али осим деце из Европе, са представницима из 12 страних земаља, са децом из Србије, из Врања, Зрењанина, Панчева, децом из Лазаревца, навели су организатори.

"Манифестација је јуче почела изложбом 24. Ликовног конкурса "Радост Европе". Међу земљама су Норвешка, Мађарска, Босна и Херцеговина, Пољска...", рекла је Теодоровић Стојановић.

Она је на питање новинара, која је порука овогодишње манифестације, истакла да је време да људи ослушни децу, јер се сва мудрост крије у деци.

"Слушајте децу, деца знају најбоље. То би била поруке овогодишње Радости Европе", поручила је Теодоровић Стојановић.

Ове године деца из 12 земаља дошла су у Београд, а одсешће код породица деце учесника, домаћина у Србији.

Након свечаног отварања манифестације, одржаног карневала и програма на Калемеграду, сутра ћеуследити програм у Дечијем културном центру Београд, у оквиру којег ће бити одржана два концерта, навели су организатори.

"Концертима деца ће приказати своје музичко-сценске наступе, али у ствари суштина тих концерата је, заправо, да се они сви међусобно упознају, да прикажу једни другима своју културу, своје обичаје, своју традицију кроз музику и плес, то је суштина ове манифестације", рекла је Теодоровић Стојановић.

Она је додала да је после концерта "Сусрет пријатељстава", најављен велики догађај 4. октобра, који ће представљати "круну манифестације", а то је гала свечани концерт, који ће се ове годије одржати у МТС Дворани, чији ће директан пренос бити емитован на другом програму РТС-а.

"Права вредност манифестације Радост Европе је лични контакт деце, вршњака, који могу из различитих земаља да се додирну, да се упознају, да размене реченице, а на било ком језику да причају они се разумеју. То је суштина", истакла је Теодоровић Стојановић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести