У Галерији Куће легата отворен шести Београдски месец фотографије „Колорама“

БЕОГРАД: У Галерији Куће легата вечерас је отворен шести Београдски месец фотографије под називом „Колорама“.
Танјуг/Страхиња Аћимовић
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Београдски месец фотографије је међународни фестивал посвећен популаризацији фотографије кроз едукативне и уметничке програме.

Радове ће представити велики број фотографа како из Србије тако и из иностранства од којих ће већина бити присутна током трајања фестивала.

Програм, поред изложби, обухвата и трибине, стручна вођења и разговоре са уметницима и критичарима.

Овогодишњи „Београдски месец фотографије” представиће пет самосталних пројеката домаћих и међународних фотографа: Јасна Вукос, Зузана Пустаиова, Рожер Грасас, Евгениј Заетс, Алба Сера, као и изложба добитника награда конкурса „Нови таленти 2023“, три интернационална аутора Франциске Легат, Кеан Лаиа, Тиањун Лиа и домаћег Стефана Павића.

 „Атопос” Јасне Вукос је вишегодишњи фотографски пројекат који се састоји од низа аутопортрета насталих у хотелима.

Рад представља лично преиспитивање концепта идентитета кроз аутопортрет и "неместа" кроз просторе хотела, као и њихове међусобне везе.

Јаснин рад је изабран за визуално решење  овогодишњег Београдског месеца фотографије 2023.

 „Мануал де гестос русос” Албе Сере представлја серију фотографија која преиспитује саму себе, поставлјајући питање како се слике мењају током времена.

Сакуплјајући две године фотографије у различитим землјама које је посећивала  као и снимке приватног живота ауторка ствара новие наративе у коме се бришу границе између личног и онога што то није.

Пројекат је подржала Амбасада кралјевине Шпаније у Србији.

 „Атнеа” Рожера Грасаса је путовање, физичко и симболично, кроз Европу обележено депресијом и разочарањем.

То је путовање од севера ка југу, од имућне до осиромашене Европе, од савремене кризе вредности до изворне вредности идеја.

 Изложбу је подржала  Делегација владе Каталоније  за југоисточну Европу.

„Наручени хаос” Евгенија Заетса је пројекат у којем аутор из Кијева истражује у којој мери деструкција и хаос могу да постану допадлјиви и пријатни у визуелном смислу.

Кустоскиња изложбе је Ана Шћепановић

  „Један дан сваки дан”  Зузане Пустаиове је пројекат који истражује танку линију када се корисна рутина претвара у патологију. Изложбу је подржала Амбасада Словачке у Србији и Конзулата за уметност Словачке.

„Нови таленти 2023”  је конкурс за младе фотографе и саставни је део сваког Београдског месеца фотографије, а на изложби ће бити представлјени пројекти четворо овогодишњих победника.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести