У Галерији НБС од уторка избор из годишње продукције домаћих сликара

У Галерији Народне банке Србије у уторак увече ће бити отворена велика изложба “Уметност - данас”, на којој ће бити представљена уметничка продукција истакнутих представника савремене сцене ликовне, примењених уметности и архитектуре Србије.
д
Фото: Промо

Поставка ће, по речима кустоса Слободба Малдинија, обухватити најзначајнија дела познатих српских аутора на пољу сликарства, архитектуре, архитектонског дизајна, индустријског и графичког дизајна, примењеног сликарства, вајарства, уметности керамике, сценографије, костимографије, уметности савремених медија, уметничке фотографије и других области примењених ликовних уметности. Позив да конкурише за учешће у изложби добило је око 2.500 домаћих сликара и вајара, уметника примењених уметности, као и архитеката, да би на крају жири одабрао радове близу 200 аутора, који ће чинити поставку у Галерији Народне банке Србије.

На вероватно најмасовнијој манифестацији активних савремених српских ликовних стваралаца биће представљен богат уметнички и културни потенцијал Србије у данашњем тренутку: разнородни уметнички стилови, покрети и школе, најсавременије различите технике уметничког израза, достигнућа на плану архитектуре и дизајна, успеси наших стваралаца у земљи и иностранству. Заједно са архитектима, индустријским дизајнерима и другим уметницима, на изложби ће учествовати ствараоци који на директан начин утичу на развој Србије - било на пољу градитељства, индустријске производње или графичког дизајна. Изложбу ће пратити округли столови, промоције, разговори, предавања, перформанси, радионице.

Вернисаж се реализује кроз сарадњу Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије, новосадског Арт центра и Асоцијације српских архитеката, а како појашњавају организатори, цео пројекат је усмерен не само ка стручној јавности и најширој публици, поклоницима ликовне уметности, него и ка представницима институција у култури, којима је потребно указати на изванредне могућности развојних капацитета чији су носиоци домаћи уметници. Фокус је такође делом усмерен и ка оним сегментима друштва где ангажовање примењених уметника може допринети бржем развоју, као што је случај са предузећима којима атрактиван наступ на тржишту доноси бољу конкурентску позицију. „Циљ изложбе је да пружи целовити и дубок увид у годишњу продукцију, а кроз њу и у потенцијале наших савремених уметника”, наводи Малдини.

Изложба „Уметност - данас” биће отворена до 2. септембра.

М. Стајић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести