У гробници старој 5000 година три испреплетена костура

ЗАГРЕБ: У Ловасу у Славонији пронађена је гробница старa 5000 година, који датира из гвозденог доба, што се иначе сматра веома ретким у Хрватској.
arheologija
Фото: pixabay.com

Занимљивост код тог открића представља то што се у том гробу налазе три костура, у врло необичним положајима - два су постављена у исти положај на леђа и са ногама пресавијеним у коленима и рукама савијеним у лактовима, преноси загребачки портал Индекс.

Ти скелети, наводе археолози, припадају жени старој између 20 и 30 година и мушкарцу између 25 и 35 година.

Између њих се налази још једна сахрањена особа, жена стара између 30 и 40 година и она је пронађена окренута лицем и грудима према тлу - њене ноге пронађене су испреплетене са ногама жене са њене леве стране, а њена десна рука била је укрштена са руком мушкарца са њене десне стране.

На њеној десној руци пронађени су трагови озбиљне трауме, веројатно узроковане пребијањем.

Археолог Филип Франковић са Универзитета у Хајделбергу и спољни сарадник Археолошког музеја у Загребу сматра да је тешко рећи засто су скелети закопани на тај начини у том положају.

Како каже, тешко је поверовати да су сва три појединца умрла истовремено и могуће је да се бар у једном случају ради о насилној смрти, као и да су сама испреплетеност и положаји тела занимљиви јер стварају симетричну слику.

Иначе, Костолачка култура је претходила вучедолској култури.

Људи тог времена живели су у надземним кућама изграђенима од глине помешане са сламом и стављене на надземну структуру од прућа, дрвених греда.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести