У Малом ликовном салону цртежи и колажи

У Малом ликовном салону Културног центра Новог Сада вечерас у 20 часова отвара се изложба цртежа и колажа Слободана Кнежевића Абија, познатог новосадског ликовног уметника и професора Академије уметности.
knezevic
Фото: Kulturni centar Novog Sada

Аутор се одлучио да на овој изложби представи своје радове у медију цртежа и графике током протеклих готово четири деценије.

Изложени радови, иако обухварају тако дуг период у Кнежевићевом стваралаштву, не одају утисак архивских докумената и материјалних остатака прошлог, нити представљају прошлу, превазиђену етапу или фазу, сматра историчар уметости Дејан Радовановић, него њихов садржај, методски приступ, интелектуални набој и прецизна изведба дају први, ударни утисак свежине, снаге и ванвременског важења.

„Од самог почетка свог уметничког стасавања, Слободан Кнежевић јасно се објављује као врстан цртач и посвећени графичар“, указује Радовановић.

„Абијева посвећеност цртежу и линији узрокована је не само визуелном и мануелном компонентом линије, већ и њеним метафизичким и интелектуалним референцама и рефлексијама. Цртеж је за Кнежевића брза, сконцентрисана мисао, ослобођена споредних наратива. Међутим, серија таквих идеја, вежби, опита, повезана у целину даје причу, теорију, филозофски систем. У процесу формирања и испитивања почетне хипотезе, вежбе, експерименти су често варијације модела или поступака кроз које се откривају и природа материјала и вредности хипотезе. Управо је тај низ поступака у фокусу целокупног рада Слободана Кнежевића, стога је графика као вештина серије и низа његов прави, неупитан и трајни избор.“

Слободан Кнежевић (Бачко Добро Поље,1948) завршио је Факултет ликовних уметности, одсек графике 1977. и магистарске студије 1979. у класи професора Марка Крсмановића. Од 1980. до 2016. је био на Академији уметности у Новом Саду, а од 1996. у звању редовног професора за предмет Графика са технологијом и Цртање са технологијом. Током дугогодишње уметничке каријере излагао је графике, цртеже, „картоне“, скулптуре, колаже и слике на више од тридесет самосталних изложби у земљи и иностранству и био учесник на преко три стотине колективних изложби. Добитник је седамнаест награда за графику и сликарство, од којих су најзначајније: „Златна игла” 67. Пролећне изложбе УЛУС-а, „Велики печат” Графичког колектива, „Сребрна игла” на Међународној изложби суве игле, Ужице, прва награда на VI EX-YU изложби графике у Београду, Медаља за укупно стваралаштво Завода за културу Војводине.

Изложба ће трајати до 16. децембра.  

Н. П.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести