У МСУВ изложба награђеног Милана Ковачевића

У Музеју савремене уметности Војводине вечерас у 19 часова биће отворена  изложба посвећена стваралачком опусу архитекте Милана Ковачевића, лауреата награде за архитектуру „Ђорђе Табаковић” за  2022. годину.  Изложбу, чији је кустос Владимир Митровић, поклоници врхунске архитектуре моћи ће да обиђу до 27. марта.
tv, muzika, knjige, film, umetnost, pixabay
Фото: pixabay.com

Архитекта Милан Ковачевић је 27. добитник је награде за архитектуру „Ђорђе Табаковић” Друштва архитеката Новог Сада, најзначајнијег признања за архитектонско стваралаштво у Војводини. Награда се додељује од 1995, а носи име истакнутог новосадског архитекте Ђорђа Табаковића, једног од пионира модерне архитектуре на овим просторима. Ово највише признање Друштва архитеката Новог Сада, додељује се за изузетан стваралачки и прегалачки допринос у области архитектуре, „појединцима или ауторским тимовима који делују у континуитету, за истакнута и плодотворна архитектонска остварења на територији Војводине, која су потврђена вредностима врхунског домета и која су имала у одређеном раздобљу прогресивни утицај на достигнуће, развој и друштвену улогу архитектуре„.

- Разнолика је типологија објеката који су били предмет пројектовања и грађења архитекте Ковачевића, од пословних и пољопривредних, преко објеката предшколског васпитања, до објеката студентског стандарда. Али, свакако је стамбена архитектура пре свега у фокусу његовог професионалног интереса и ту су његови домети највиши. Иако се у бројним стамбено - пословним зградама са потписом овог аутора никад не иде испод нивоа квалитета који је постао заштитни знак „Студија И„, ипак се својом особеношћу издвајају оне које су позицијом у ткиву града или специфичним програмским захтевима биле посебно инспиративне за аутора - наведено је у образложењу ове награде.

Милан Ковачевић (Нови Сад, 1971) је дипломирао на Архитектонском факултету у Београду код проф. Бранислава Митровића и Петра Вуловића (1998). Од оснивања властитог пројектног бироа „Студио И” (2001) пројектовао је велики број стамбених и стамбено-пословних објеката, породичних кућа, као и бројне зграде других намена.

- Објекти му се одликују наглашеним ликовним сензибилитетом и пластичним обликовањем фасадних површина и детаља. Посебну пажњу поклања концепцијама стамбених јединица и колориту који је ненаметљив, али ефектан. Прихватајући нове материјале кроз богату продукцију објеката направио је искорак из устаљене праксе новосадске стамбене архитектуре у којој се већина аутора без поговора приклања жељама инвеститора. Последње две деценије Ковачевић је један од најплоднијих новосадских архитеката средње генерације - пише у његовој биографији.

Архитекта Милан Ковачевић и млађи аутори окупљени око његовог бироа „Студио И” су пројектовали и извели већи број стамбених објеката у којима се повремено осећа одређени степен засићења, како је наведено, али и стална жеља за иновацијама, посебно на плану фасадних платана и у организацији стамбених јединица.

- За нека од њихових дела можемо рећи да припадају новој модерној архитектури која раскида скоро сваки контакт са традицијом, као и да за собом остављају превазиђени појам духа места коме су у значајној мери биле окренуте генерације стасавале уз регионалну архитектуру седамдесетих година. Нека од дела ових аутора би се могла наћи у било ком делу планете, што може бити комплимент, али и критика. Ковачевић и архитекте из његовог бироа поштују економичност до највећих могућих граница, али не на рачун квалитета. Већ традиционалне армирано-бетонске конструкције значе уштеду у простору и материјалу. Тлоцрти су, сходно таквом размишљању, економични, логични и рационални. Резултати овог прагматичног приступа су, поред великог броја изведених објеката последњих година, када је то, због кризе, равно малом чуду, и релативно нижа цена објекта и његова економичност у експлоатацији. Тиме је остварен темељити циљ пројектантског рада са становишта инвеститора: постигнути односи гарантују добро улагање и обрт капитала, оправдање инвестиција и осигурање профита. Ослушкујући кораке будућности овај биро се труди да остане на висини свог задатка, а то је стварање квалитетне стамбене архитектуре. (...) - још је наведено о раду архитекте Милана Ковачевића.       

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести