НС: Отворена изложба “Ђура Јакшић, између мита и стварности”

НОВИ САД: Више од 40 дела Ђуре Јакшића, из неколико музејских колекција, која представљају ликовно стваралаштво уметника који је обележио српску културу и уметност 19. века, чине изложбу “Ђура Јакшић: Између мита и стварности“, која је вечерас отворена у Галерији Матице српске у Новом саду.
gms izlozba
Фото: Tanjug

Изложбу су заједнички реализовале Галерија Матице српске и Народни музеј у Београду, а ауторка је Снежана Мишић. 
Отварању је присуствовао и министар културе и информисања Владан Вукосављевић, који је навео да је она заједнички пројекат две националне музејске установе, али да су део изложбе и дела из Музеја из Зрењанина, Крагујевца, манастира Враћевшнице и многа друга. 

То потврђује да, кад год постоји синергија и квалитетно прожимање у раду напорима и идејама наших установа културе, то даје јако добре резултате. Имамо још доста простора да овакву врсту сарадње унапређујемо, о чему се много говори и прича када су овакве прилике, али се слабо реализује у пракси. Управо овај догађај показује значај заједничких збирки, великих и важних дела, ремек дела наших богатих колакција, али наравно и један богат и посебан ауторски концепт, који је на овој изложби значајно истакнут, изјавио је Вукосављевић.

Према његовим речима, ово је значајан догађај за Нови Сад, Галерију Матице српске и целокупну српску културу. 

Фото: Tanjug

Међу изложеним делима је и једна до сада јавности непозната слика из приватног власништва, која чини новину у познавању ликовног стваралаштва овог уметника. 

Саставни део изложбе је и мултимедијална презентација иконостаса из цркве Светог великомученика Прокопија у Српској Црњи, који је био први велики сликарски посао младог Ђуре Јакшића. Креирана је и виртуелна шетња изложбом.

Изложба је значајна јер након неколико деценија изнова представљамо ликовно стваралаштво Ђуре Јакшића, које смо испреплели с његовим књижевним радом, како бисмо указали на вербално визуелно прожимање у његовом уметничком стваралаштву, јер је управо оно једна од особености и вредности његове уметности, изјавила је ауторка изложбе Снежана Мишић.

Она каже да је тешко одговорити на питање шта је митско, а шта стварно, те напомиње да је готово читав живот Ђуре Јакшића био између мита и стварностси.

Између мита и стварности, између судбине и надања. Његово ликовно стваралаштво и књижевни рад су, такође, били између мита и стварности, а Ђура Јашић је један од оних о коме је створено највише митова и анегдота. Један од тих митова је позиционирање Ђуре Јакшића као боема, као генија, као модерног трагичног јунака, револуционара, борца за националну идеју и социјалну правду. Наизглед, то јесу противречности, али заправо то је само резултат турбулентног периода друге половине 19. века, у којем је Ђура Јакшић живео, каже ауторка изложбе.

Фото: Tanjug

Отварању изложбе, која ће трајати до 21. јуна, присуствовале су и председник Покрајинске валде Игор Мировић, управница Галерије Матице српске Тијана Палковљевић Бугарски, директорка Народног музеја у Београду Бојана Борић Брешковић и други.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести