У Новом Саду почиње фестивал „Покретница”

НОВИ САД: Након синоћње “чајанке” као својеврсног увода, фестивал савременог плеса и перформанса “Покретница” у Новом Саду данас почиње с програмом. У КС “Свилара” од 10 сати време је за радионицу “Брига о телу”, а од 16 сати у Галерији Матице српске одвијаће се радионица “Dog’s dance”.
1
Фото: Приватна архива

– Ове године на фестивалу “Покретница”, музичари и плесачи наставиће сарадњу започету прошле године када су извели композицију “Дуално образовање” Филипа Ђуровића  – открива детаље музичког дела програма Дуња Црњански. – Током две радионице назване “Радно време”, бавиће се заједно партитурама - својеврсним преводом музичких партитура на партитуре за плесаче, као и радом на композицијама написане за овај састав.

У “Радном времену”, поред Дуње Црњански, учествују и Мирјана Раић, Немања Совтић, Филип Ђуровић, Милан Милојковић, Лазар Чурчић, Васа Вучковић, као и плесачи: Миа Инић, Фросина Димовска, Јована Ракић, Жељка Јаковљевић, Ина Маyар и Немања Принцолио.

–  Биће ово јединства прилика да се сви окупимо и да се успостави дијалог, истраже могућности заједничког практичног и теоријског рада и започне припрема на будућим извођењима неких од композиција.

Дуња Црњански открива и то да је “Вичкрафт” програм у оквиру којег ће музичари са локалне сцене (Ласло Ленкеш, Дуња Црњански, Владимир Рашковиц и Филип Ђуровић) сарађивати са песникињама (Витомирка Требовац и Јелена Анђеловска), а резултате једнодневног рада приказаће публици. Сви поменути уметници су активни на сцени и сарађивали су раније у разним облицима и контекстима, но никад у баш оваквом саставу.

– Покретницу смо замислили као време и простор да се сретнемо и радимо оно о чему већ дуго причамо и шта прижељкујемо. Локална сцена извођачких уметности је мала, али врло занимљива и веома је важно да се сарадња шири међу њеним различитим гранама. За мене је сарадња са плесачицама из колектива “Покретница”, која траје од 2015. године, веома значајна, јер ми је помогла да направим искорак из скученог света (класичне) музике, и охрабри да се бавим савременом музиком и перформансом. Бити у друштву уметника из других поља је изузетно инспиративно и важно и “Покретница” нам свима пружа ту прилику у две наредне интензивне недеље – каже још Дуња Црњански.

Фестивал савременог плеса и перформанса “Покретница” у Новом Саду траје до 31. августа.

        И. Бурић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести